Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Vrtuľník narazil do strechy mrakodrapu na Manhattane
Zdielať na

Vrtuľník narazil do strechy mrakodrapu na Manhattane

NEW YORK / Do jedného z mrakodrapov na Manhattane tvrdo narazil vrtuľník. Podľa prvotných informácií si nehoda vyžiadala jeden ľudský život. Stroj po pristátí začal horieť, no hasičom sa oheň podarilo ihneď uhasiť.

Vrtuľník typu Augusta-109 musel v pondelok núdzovo pristáť na streche manhattanského mrakodrapu. Pristátie bolo tak tvrdé, že sa považuje za náraz. Informovala o tom televízia NBC s odvolaním na policajtov v New Yorku. V budove, ktorá má 54 poschodí zavládla panika a policajti museli mrakodrap okamžite evakuovať. Podľa informácií amerických úradov si nehoda vyžiadala jednu obeť. Podľa miestneho úradu starostu by obeťou mal byť pilot helikoptéry. 

https://twitter.com/VickyNguyenTV/status/1138145942274805760

Podľa starostu Billa de Blasia nie sú zatiaľ žiadne známky toho, že by išlo o teroristickú akciu. O príčine nehody, ktorá sa stala v podmienkach nepriaznivého počasia, polícia informácie nezverejnila. Nie je jasné, koľko ľudí vo vrtuľníku bolo. Prezident Donald Trump bol podľa Bieleho domu o nehode informovaný a vývoj situácie stále sleduje. Úrad pre bezpečnosť dopravy na miesto vyslal už vyšetrovací tím. 

Takto vyzerá miesto, kde narazil vrtuľník: 
https://twitter.com/FDNY/status/1138182287722471429

Mrakodrap je vysoký asi 230 metro a v New Yorku známy ako Axa Equitable Cente. Stojí v úplnom cente Manhattanu medzi južným okrajom Central Parku a námestím Times Square. Budova je sídlom dcérskej firmy francúzskej známej finančnej spoločnosti. Nachádzajú sa tu tiež kancelárie iných bankových firiem.  Podľa aktuálnych informácií sa nikto z budovy nezranil, ale po náraze sa silno zatriasla. 

https://twitter.com/Breaking911/status/1138162996449042439

Požiar na streche sa hasičom podarilo uhasiť asi po 20 minútach. Budova má podľa NBC cenu približne 2 miliardy dolárov. Vrtuľník letel len približne dva kilometre od budovy Trump Tower, ktorú americký prezident často navštevuje. V okruhu nej pod zhruba 900 metrov je pritom lietanie zakázané. 

Posledná podobná nehoda sa v New Yorku stala v roku 2006, keď malé dopravné lietadlo narazilo do 42 poschodovej budovy na severovýchode Manhattanu. Osemnásť ľudí sa vtedy zranilo.

V mrakodrape prezidenta Trumpa prišlo pred časom tiež k nehode. Vypukol tam požiar. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy