Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Piešťany hostili samit Vyšehradskej štvorky. Témou bolo zhodnotenie slovenského predsedníctva
Zdielať na

Piešťany hostili samit Vyšehradskej štvorky. Témou bolo zhodnotenie slovenského predsedníctva

PIEŠTANY / V Piešťanoch sa stretli ministri obrany Vyšehradskej skupiny a Stredoeurópskej obrannej spolupráce. Témou bolo zhodnotenie ročného predsedníctva Slovenska vo V4 v oblasti obrany a bezpečnosti.

O jedenástej hodine sa tento celodenný program začal slávnostným ceremoniálom a s plnými poctami, kde privítali všetkých štyroch ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky. Slovensko počas tohto roku predsedá V4, od júla preberá predsedníctvo Česká republika. Hlavnou témou dnešného rokovania bolo zhodnotenie nášho ročného predsedníctva.

Ministerstvo obrany hovorilo o viacerých úspechoch, spomenúť môžeme aj časté rokovania, keďže celkovo Slovensko organizovalo 24 stretnutí. "Ako najdôležitejšie hodnotím dosiahnutie pohotovosti bojovej skupiny V4 k prvému júlu 2019 a som nesmierne rád, že sme to v rámci nášho predsedníctva dotiahli do takého zdarného konca. Bojová skupina je skutočne pripravená," konštatoval minister obrany SR Peter Gajdoš. 

​Hovorili aj o vysokej pripravenosti vlajkového projektu, ktorým je bojová skupina Európskej únie krajín V4, ktorá bude v pohotovosti už od júla tohto roka. Spomínali sa aj významné rokovanie s ďalšími strategickými partnermi - Francúzskom a Nemeckom, novinka v oblasti spoločného vzdelávania a výcviku či konferencia vojenského zdravotníctva krajín V4. 

Popoludní sa k ministrom pripojili aj partneri z formátu Stredoeurópskej obrannej spolupráce, kde sme rovnako predsedníckou krajinou. 

noviny.sk

Na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade mal svoj prejav po čínskom a ruskom prezidentovi aj náš premiér Peter Pellegrini. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy