Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini si musel na stretnutie s Putinom počkať. Okrem obchodu prejednali aj okupáciu Československa
Zdielať na

Pellegrini si musel na stretnutie s Putinom počkať. Okrem obchodu prejednali aj okupáciu Československa

Google News Button Sledovať správy

PETROHRAD / Premiér Peter Pellegrini sa po dvoch dňoch v Rusku konečne stretol s prezidentom Vladimirom Putinom. Rovnako ako expremiér Robert Fico v roku 2016 ale musel na neho čakať. V Petrohrade potom rokovali okrem obchodu aj o politických otázkach.

Premiér sa s vládnym špeciálom presunul z Moskvy do Petrohradu, kde sa ešte v stredu stretol s Dmitrijom Medvedevom. Na lete z Moskvy pribudol ešte jeden ozbrojený pasažier a nebol to Slovák, ale Rus. "Ochrankár, ktorý bol na palube pri nás, sprevádza celú delegáciu počas letu z Moskvy do Petrohradu," objasnil premiér Peter Pellegrini. 

​Pellegrini sa z letiska zo svojou kolónou presunul na pamätný cintorín obetiam vojny. Potom sa presunul za Petrohrad do Konstantinovského paláca, kde prebieha medzinárodné ekonomické fórum. Petrohrad ináč v týchto horúcich dňoch zažíva dopravné kolapsy, napríklad čínska delegácia, ktorá tiež priletela na konferenciu so svojim prezidentom má neuveriteľných 1000 členov. 

Aj v Konstantinovskom paláci Vladimír Putin potvrdil svoju povesť meškajúceho politika, a tak ako v roku 2016 na neho Robert Fico čakal skoro štyri hodiny, tak čakal aj Peter Pellegrini v Petrohrade. Vladimir Putin sa totiž predtým ešte stretol s Američanmi a Bulharmi. "Preto sme prišli na rokovania asi hodinu a pol neskôr," povedal slovenský premiér. Vladimir Putin okrem toho ani neprišiel na tlačovú besedu na rozdiel od Donalda Trumpa v Amerike, či Medvedeva v stredu v Moskve. S Petrom Pellegrinim opätovne prerokovali dodávky plynu či spoluprácu v jadrovej energetike, ale už aj politické otázky, ako napríklad nápad ruských komunistov, aby duma uznala oprávnenosť okupácie Československa v roku 1968. "Z úst prezidenta Ruskej Federácie sme boli uistení, že ide o individuálnu aktivitu opozičného poslanca, ktorá nijakým spôsobom nemení oficiálny postoj ruskej vlády," povedal Peter Pellegrini. 

Na stretnutí bol aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov s ďalšími dvoma kolegami. Našu stranu zastupovali okrem premiéra Miroslav Lajčák a Peter Žiga. Počas rokovaní sa riešili aj ukrajinské sankcie. "Ruská zóna je pripravená konštruktívne sa zapojiť do toho diania a ja budem na budúci týždeň v Kyjeve," potvrdil Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. 

Vladimír Putin sa nestretol len so Slovákmi, ale aj so zástupcami ďalších krajín. Asi najtvrdšia debata bola s Američanmi, ktorí mu priamo  vytkli, že sa im Rusi miešali do prezidentských volieb v roku 2016 a či tak urobia aj v roku 2020. Vladimir Putin im s úsmevom odpovedal, že sa tak nedialo a ani nebude a sú to len samé obvinenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy