Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Popredné ruské denníky žiadajú preveriť konanie polície v prípade novinára Golunova
Zdielať na

Popredné ruské denníky žiadajú preveriť konanie polície v prípade novinára Golunova

MOSKVA / Tri mienkotvorné ruské denníky Kommersant, Vedomosti a RBK zverejnili spoločné prehlásenie, ktorým žiadajú dôkladne preveriť konanie policajtov, ktorí minulý týždeň zadržali investigatívneho novinára Ivana Golunova pre drogy. Ten ale tvrdí, že mu ich podstrčili.

Okolnosti zatknutia Ivana Golunova považujú noviny za podozrivé a dôkazy proti žurnalistovi za nepresvedčivé. Denníky zároveň upozorňujú, že zatknutie mohlo súvisieť s novinárskou prácou pri odhaľovaní korupcie. Na všetkých troch denníkoch súčasne vyšiel článok s názvom Ja/My Ivan Golunov, ktorým mu vyjadrili podporu. 

​Golunov, ktorý je v Rusku dobre známy, je redaktor nezávislého spravodajského portálu Meduza a zameriava sa na korupciu v moskovskej mestskej správe. Polícia ho vo štvrtok zatkla práve, keď šiel na stretnutie so svojim zdrojom a v jeho ruksaku mu podľa polície objavili drogy, konkrétne mefedor a kokain. Novinár je ale presvedčený, že mu drogy polícia podstrčila, aby ho dostala do väzenia. 

"Požadujeme dôkladnú previerku počínania pracovníkov ministerstva vnútra, ktorí sa zúčastnili zadržania Ivana Golunova a trváme na poskytnutí údajov z tejto previerky médiám. Očakávame od orgánov ochrany práva a poriadku bezpodmienečné dodržiavanie zákonov a požadujeme maximálnu transparentnosť pri vyšetrovaní," zdôrazňuje vyhlásenie, o ktorom informujú aj ďalšie ruské médiá.

https://twitter.com/meduza_en/status/1137823687380520962

Pod otvorený list za oslobodenie Golunova sa vraj podpísalo okolo 7 578 novinárov. Petícia s rovnakou požiadavkou má už viac ako 130 tisíc podpisov. Novinárovi po zatknutí nedovolili 14 hodín, aby sa skontaktoval s právnikom či príbuznými. Keď sa vraj domáhal telefonátu, policajti ho zbili. 

Ruská polícia zverejnila fotografie, ktoré mali byť zhotovené počas domovej prehliadky v Golunovom byte. Sú na nich drogy. Avšak redakcia Meduza , pre ktorú novinár pracoval, uviedla, že podľa Golunových blízkych priateľov iba jedna fotografia pochádza z jeho bytu. 

​Moskovský súd v sobotu uvalil na novinára domáce väzenie, napriek tomu, že vyšetrovatelia a prokurátor požadovali dvojmesačnú väzbu. Ešte pred súdnym pojednávaním Golunova previezli do nemocnice. Lekári podľa ruským médií nezistili žiadne vážne poranenia, iba modriny a odreniny. 

Pozrite si video z väzenia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy