Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci našli vzácnu zhodu naprieč politickým spektrom. Uzatvárať sa voči východu pre Slovensko nie je vhodné
Zdielať na

Poslanci našli vzácnu zhodu naprieč politickým spektrom. Uzatvárať sa voči východu pre Slovensko nie je vhodné

BRATISLAVA / V politickej relácii Ta3 chválil Andrej Danko bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je považovaný za posledného diktátora v Európe. Premiér Pellegrini zase vysvetľoval svoju cestu do Ruska. Podľa neho je orientácia Slovenska jednoznačne prozápadná, no z východu chceme kupovať lacný plyn.

Podstatnou témou, ktorou sa treba zaoberať, je podľa predsedu parlamentu aj orientácia Slovenska na východný trh. Tvrdí, že je pre našu krajinu veľkým potenciálom na investície a rozvoj našej podnikateľskej sféry. "Ak mi niekto povie, že získa náš stavebník zákazku v Rakúsku, tak sa po tých rokoch už budem smiať. Áno, máme tam veľký priestor, ale aj veľké možnosti. Napríklad, veľmi ma zaujala možnosť a kapacita drevnej hmoty," dodáva Danko. 

V tom je vo vzácnej zhode aj s opozičnými poslancami. "V záujme Slovenska je, aby so všetkými krajinami sveta vychádzalo dobre. Ak je príležitosť vyvážať slovenské produkty na východ, áno treba to robiť," verí Richard Sulík. 

Andrej Danko komentoval svoju návštevu v Bielorusku

"Je to charizmatický človek, ktorý určite musel desiatky rokov o svoju pozíciu bojovať, nepadla mu z neba. Som presvedčený, že Bielorusi rešpektujú svojho prezidenta, svoj štát," poznamenal Andrej Danko na adresu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. 

Inak na situáciu nazerajú predstavitelia opozície. "To už vnímam ako taký truc podnik zo strany Andreja Danka. On si teraz povedal a just. A možnože bude aj toho pána zo Severnej Kórey čoskoro obhajovať," tvrdí Richard Sulík z SaS. "Tak Andrejovi Dankovi sa samozrejme páčia, lebo on zisťuje, že v tej parlamentnej demokracii zrejme neuspeje, že ľudia slobodne hlasujú, tak on by to chcel ľuďom prikázať, aby ho mali radi," myslí si líder obyčajných ľudí Igor Matovič. 

Aj podľa premiéra je pre náš štát potrebné hľadať nové trhy

Tvrdí, že Slovensko je rešpektovanou krajinou, z ktorou chcú hovoriť aj veľké svetové mocnosti, preto musí mať dobré vzťahy aj s Ruskom. Tie by mohli zmierniť ekonomické následky novej trasy plynovodu pre našu krajinu. "Pán prezident Putin nás uistil, že Rusko nemá záujem akýmkoľvek spôsobom poškodiť záujmy SR," informuje premiér Peter Pellegrini. Dohoda o tranzite plynu cez Ukrajinu totiž v decembri končí. A nie je isté, či sa ešte obnoví.

Ďalšia trasa plynovodu by mala ísť cez Baltské more priamo do Nemecka. "Našou tranzitnou infraštruktúrou a technológiou sme pripravení participovať aj na transporte plynu, ktorý do Európy nakoniec príde cez Nord Stream 2. My dokonca už investujeme do jednej kompresorovej stanice v objeme 60 miliómov eur. Zároveň pripravujeme náš tranzitný plynovod na prepojenie sa na tzv. Turkish Stream. Nemali by sme ostať mimo hry či už v jednom, alebo druhom prípade," objasňuje Pellegrini. 

Pellegrini: Kiska je lenivý. V deň osláv vylodenia Normandie mal rozlúčkový večierok. Viac v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy