Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Premiér Pellegrini ukončil pracovný výjazd do Ruska diskusiou na medzinárodnom ekonomickom fóre
Zdielať na

Premiér Pellegrini ukončil pracovný výjazd do Ruska diskusiou na medzinárodnom ekonomickom fóre

PETROHRAD / Porečniť si na jednom pódiu s ruským a čínskym prezidentom sa podarilo počas štvordňovej cesty po Rusku Petrovi Pellegrinimu. Na diskusii, ktorú sledovali v obrovskej sále tísicky ľudí, sa kritizovala najmä amerika. Peter Pellegrini debatou na medzinárodnom ekonomickom fóre tak ukončil svoju štvordňovú pracovnú cestu po Rusku. Tá mala najmä ekonomický charakter.

Medzinárodné kongresové centrum bolo v piatok asi najstráženejším miestom na Zemi, minimálne aspoň v Rusku. Prišli sem totižto ruský, čínsky, bulharský prezident či náš premiér. Nechýbali skenery, policajné kontroly a psy, ktoré hľadali výbušniny. 

Petrohradské medzinárodné ekonomické fórum zvyknú nazývať aj ruský Davos. V preplnenej sále najprv vystúpil hostiteľ Vladimir Putin, potom Si Ťin-pching. Peter Pellegrini prišiel na rad po bulharskom a arménsko premiérovi. 

Svoju reč zakončil ekologickou výzvou. "Mladí sú aktérmi zmien, najmä ekologických. Zmeny napredujú ale pomaly. Vážení, potrebujeme konať a to teraz," zdôraznil premiér Pellegrini. 

Jeho odkaz by si k srdcu mohla zobrať najmä Čína. Keďže sa na pódiu stretli silní proti-americkí hráči, v diskusii neušla téma colnej politiky Donalda Trumpa, ktorá sa najviac dotýka Číny. "Budúcnosť je neistá, musíme preto spolupracovať, aby sme dosiahli spoločné ciele," verí čínsky prezident Si Ťin-pching. "Obchodné vojny sú nezmyselný ekonomicko-politický nástroj. To sa môže skončiť veľmi zle," tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. 

Téma zvyšovania colných poplatkov

Prísna colná únia a politika protekcionizmu podlieha častej kritike aj nestranných ekonómov. Slovensko by tvrdo pocítilo najmä zvýšenie dovozných cieľ na automobily. "Slovensko by to pocítilo okamžite. Keby sa ale znížili vzájomné clá na priemyselné výrobky, tak by bola vzájomná obchodná bilancia únie a Ameriky podobná," myslí si Pellegrini. 

Diskusia sa niesla najmä v kritickom duchu voči Spojeným štátom, ktoré na pódiu nemali svojich zastupiteľov. Vystúpením na medzinárodnom ekonomickom fóre ukončil Peter Pellegrini svoju štvordňovú návštevu Ruska. Najdôležitejší výstup pre Slovensko bolo potvrdenie energetickej spolupráce zo strany Ruska. 

Viac o stretnutí vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy