Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Václavskom námestí sa zhromaždilo 120-tisíc ľudí. Žiadali demisiu premiéra Babiša
Zdielať na

Na Václavskom námestí sa zhromaždilo 120-tisíc ľudí. Žiadali demisiu premiéra Babiša

PRAHA / Demonštrácie na Václavskom námestí boli v Česku najväčšie za posledné desaťročia. Podľa organizátorov sa tam zišlo 120-tisíc ľudí, ktorí žiadali demisiu premiéra Babiša. Ten na masové protesty reagoval vyjadrením, že ich nesleduje. Obrovskú účasť vysvetľuje tým, že je pekne a ľudia tam chodia na koncerty. Neskôr sa za svoj výrok ospravedlnil.

Dav na Václavskom námestí opäť žiadal odstúpenie premiéra a ministersky spravodlivosti Márie Benešovej. Adreja Babiša za údajné podvody pri dotáciách na Čapí hnízdo a ministerky z obáv, že nezabezpečí jeho objektívne vyšetrenie. Premiér Babiš pre novinky.cz pripustil, že protestami sa nezaoberá. "Nesledujem, prečo by som to sledoval. Je pekne, tak tam teraz chodia na koncerty," povedal premiér Babiš. Po vlne kritiky sa ale za toto vyjadrenie neskôr ospravedlnil: "Asi to bolo nepatričné, tak sa ospravedňujem."

"Urobme revolúciu proti babišizmu, zbavme sa ho, trvajme na rezignácie, čo je veľa, to je veľa," odznelo z úst David Ondráčka, šéfa Transparency international ČR. "Nesúhlasím s tým, čo robí a považujem za dôležité to vyjadriť," povedal protestujúci Láďa Smejkal. "Myslím, že je dobré obhajovať pravdu," dodala protestujúca Milena. 

Český premiér trvá na tom, že ľudia protestujú na základe naklamaných vecí a závery auditu Európskej komisie považuje za nezmyselné. Opozícia aj davy v uliciach ale jeho argumenty odmietajú a organizátori už chystajú ďalší protest. Tentoraz by sa mal konať na pražskej Letnej.

Babiš v minulosti čelil aj hlasovaniu o prejavenie dôvery v politických kruhoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy