Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opití policajti precvičovali streľbu medzi panelákmi, zastrelili pritom 5-ročného chlapca. Stovky ľudí vyšli na protest do ulíc
Zdielať na

Opití policajti precvičovali streľbu medzi panelákmi, zastrelili pritom 5-ročného chlapca. Stovky ľudí vyšli na protest do ulíc

KYJEV / Srdcervúce náreky a plač sa dnes rozliehali mestečkom, ležiacim asi osemdesiat kilometrov od ukrajinského Kyjeva. Pochovávali tam totiž päťročného chlapčeka Kyryla. Ten začiatkom tohto týždňa podľahol zraneniam, ktoré mu spôsobili dvaja opití policajti. Udalosť vyvolala v krajine vášnivé protesty. Reagovať musel aj samotný ukrajinský prezident.

K nešťastiu prišlo v piatok, keď kyjevskí policajti Ivan Pryhodko a Volodymyr Petrovec mimo služby konzumovali alkohol a pre zábavu strieľali do plechoviek na ploche medzi panelákmi na okraji Kyjeva. Jedna z guliek zasiahla chlapca do hlavy. V Kyjeve sa začal súd s dvoma ukrajinskými policajtmi, ktorí zastrelili päťročného chlapca. 

Verejnosť sa hnevá aj na účelové klamstvo zo strany polície, ktorá najprv uviedla ako príčinu chlapcovej smrti to, že spadol na zem a udrel sa do hlavy.  Pôvodnú policajnú verziu vyvrátili až lekári v kyjevskej nemocnici, ktorí našli chlapcovi v hlave guľku.

Stovky ľudí vyšlo demonštrovať do ulíc

Protestujúci žiadujú odstúpenie vedenia polície aj ministra vnútra. Obviňujú ho, že reformu policajného zboru podcenil. V reakcii na toto nešťastie už dobrovoľne odišiel zo svojho postu kyjevský policajný šéf, silnie však tlak na to, aby rovnako zareagoval aj minister obrany."Ministrovi vnútra chcem odkázať, že je to hanba. Úrady sabotujú vyšetrovanie, o ktoré sa snažia aktivisti. Nedostatočné reformy zasiahli obyčajných ľudí a aj preto zahynul malý chlapec," verí protikorupčná aktivistka VIKTORIYA SAVCHUK

​Práve zlepšenie práce polície a boj s korupciou boli prioritou politikov po páde režimu Viktora Janukoviča. Podľa kritikov sa veci menia iba pomaly. Novozvolený prezident Volodymir Zelenskyj na sociálnej sieti prisľúbil, že vinníkov trest neminie.

V centre Bratislavy policajti zneškodnili útočníka s nožom. Pri zásahu sa zranila aj náhodná okoloidúca. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy