Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Znásilnenie pomohol policajtom vyšetriť obvinený muž
Zdielať na

Znásilnenie pomohol policajtom vyšetriť obvinený muž

PODTATRANSKÝ REGIÓN / V sobotu večer na cyklistickom chodníku medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou znásilnili mladú ženu. Odhaliť násilníka policajtom pomohol Maroš Oračko z Rakús. Vinník sa dokonca priznal aj ku skutku z minulého roka, z ktorého je stále obvinený práve Maroš.

"Zazvonil telefón, volali obvodní policajti, že zase sa stala tragédia na cyklistickom chodníku," hovorí Maroš. Neváhal a utekal s ďalšími členmi rómskej hliadky na miesto činu, kde došlo k znásilneniu korčuliarky. Napriek strašnej traume žena dokázala násilníka opísať. "Keď sme dostali popis, tak sme vedeli, aj obvodným som povedal, že skadiaľ asi je," hovorí Maroš Oračko. Práve on dal policajtom indície, na základe ktorých zadržali mladíka z obce Výborná. 

"Môžeme potvrdiť, že polícia vyšetruje prípad násilnej trestnej činnosti, ktorej páchateľ bol v krátkom čase zistený, zadržaný a na základe dôkaznej situácie mu bolo z uvedeného aj vznesené obvinenie," hovorí hovorkyňa KR PZ v Prešove Jana Ligdayová.

Pre citlivosť prípadu polícia viac informácií neposkytne, no tento prípad je citlivý aj pre samotného Maroša. Vinník sa totiž mal priznať aj ku skutku, ktorý sa stal minulý rok na tom istom chodníku a z ktorého je stále obvinený Maroš. "Viem to od svojho právneho zástupcu," hovorí Maroš. "Bola zrobená rekonštrukcia a potvrdilo sa to, priznal sa." Minulý rok došlo na takmer tom istom mieste k pokusu o znásilnenie.

Za vinníka bol označený Maroš a dokonca strávil vo väzbe 41 dní. Ako hovorí, toto krivé obvinenie mu zničilo život i meno v práci i okolí. Prišiel aj o pozíciu vedúceho rómskej hliadky. Čo je ale šokujúcejšie, skutočného vinníka za ten rok stretol niekoľkokrát. Maroš netušil, že muž, ktorý sa mu zdraví a kamarátsky sa s ním rozpráva, sa mu vlastne v duchu vysmieva.

"Taká špina, sa mi smial rok aj mesiac, že som zaňho sedel? Jak mohol s tým žiť? To je zviera. To človek neni toto," hovorí znechutený Maroš. Podľa neho vyšetrovateľ celý rok nebral do úvahy jeho argumenty ani dôkazy o nevine. Teraz je ale spokojný, konečne vyšla pravda najavo. No je mu veľmi ľúto obete znásilnenia - musela trpieť ďalšia žena, nedalo sa tomu predísť? Podľa neho k druhému nešťastiu už nemuselo dôjsť.

"Keby takto postupovali minulý rok, verím tomu, že tiež by sme ho chytili," vraví Maroš. Teraz dúfa, že čo najskôr dostane z polície papier, ktorý ho zbaví obvinenia. A bude žiadať odškodné. "Ja som im tvrdil od samého začiatku: chlapci, som vám nápomocný kedykoľvek. Viete sami, že by som nebol schopný takého niečoho. A napriek tomu ma dávate preč? Ponesiete veľkú zodpovednosť," hovorí Maroš. 

Pripomeňme si obvinenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy