Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vyzliekli sa, priviazali k bráne bývalého koncentračného tábora a zabili ovcu. Súd rozhodol o osude dvoch mužov
Zdielať na

Vyzliekli sa, priviazali k bráne bývalého koncentračného tábora a zabili ovcu. Súd rozhodol o osude dvoch mužov

Archívna reportáž

VARŠAVA / Dvaja Bielorusi skončili za mrežami potom, ako podľa ich slov predviedli umelecké predstavenie. Súd ich čin ale uznal ako trestuhodný, keďže sa mali nahí priviazať o bránu koncentračného tábora, pričom jeden z nich na mieste zabil ovcu.

Poľský súd poslal do väzenia dvoch Bielorusov za organizovanie incidentu z roku 2017, pri ktorom sa mladíci vyzliekli donaha v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz, reťazami sa priviazali k bráne s nápisom "Arbeit macht frei" a jeden z mužov zabil ovcu.

Okresný súd v Krakove v utorok potvrdil, že Adam Bialiatski, ktorý ovcu zabil, bol odsúdený na jeden rok za mrežami, zatiaľ čo druhý muž, Mikita Valadzko, strávi za mrežami osem mesiacov. Zostávajúci účastníci dostali peňažné tresty. Verdikt súdu je konečný.

Bialiatski, ktorý niekoľkokrát vrazil do ovce nôž, je synom prominentného bieloruského aktivistu za ľudské práva Alesa Bialiatského. Spolu s Valadzkom označili incident v bývalom tábore smrti za "umelecké predstavenie", ktorým chceli protestovať proti vojne na Ukrajine a v Sýrii.

Auschwitz sa stal miestom, kde si ľudia pripomínajú tragédiu spoločnosti. Na miesto bývalého koncentračného tábora docestoval aj pápež František:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy