Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odsúdený Radič z prípadu vraždy Ernesta Valka sa neozbrojoval. Prokuratúra s oslobodzujúcim rozsudkom súhlasí
Zdielať na

Odsúdený Radič z prípadu vraždy Ernesta Valka sa neozbrojoval. Prokuratúra s oslobodzujúcim rozsudkom súhlasí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pre inú trestnú činnosť už odsúdený Jozefa Radič sa neozbrojoval a neobchodoval so zbraňami, tvrdí Okresný súd v Pezinku. Ten ho 7. mája 2019 oslobodil spod obžaloby Okresnej prokuratúry v Pezinku. Radič bol obžalovaný v prípade, v ktorom proti nemu stál v pozícii svedka jeho niekdajší veľmi dobrý kamarát a neskôr komplic Jaroslav Klinka.

Jaroslav Klinka polícii povedal, že mu Radič v minulosti predal funkčný granát a ďalšie zbrane pred známou pezinskou posilňovňou. Granát polícia zaistila práve pri Klinkovom pokuse o prepad komerčnej banky v Kremnici, pri ktorom bol postrelený a zadržaný políciou. 

Klinka sa k svedectvu proti Radičovi dostal potom, ako začal spolupracovať s vyšetrovateľmi. Začiatkom mája tohto roka, okresný súd ukončil proces, v ktorom Radič bol obžalovaný pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Žalobu prokuratúra postavila výlučne na svedectve práve samotného Klinku. Sudca Okresného súdu v Pezinku na hlavnom pojednávaní uviedol, že prokuratúra neustála dôkaznú situáciu proti obžalovanému Radičovi. Zároveň ale povedal, že je nepochybné, že sa žalovaný skutok stal. No nebolo preukázané, že ho spáchal obžalovaný. 

Oslobodzujúci rozsudok akceptoval

Podľa zistení TV JOJ napriek tomu, že okresný prokurátor, ktorý prípad dozoroval, sa po vyhlásení rozsudku vyjadril, že stanovisko k rozhodnutiu súdu podá v zákonnej lehote. Neurobil tak a oslobodzujúci rozsudok pre obžalovaného Radiča akceptoval. Túto skutočnosť dopoludnia potvrdila televízii JOJ aj krajská prokuratúra v Bratislave, ktorá vysvetlila aj dôvody, prečo sa s rozsudkom nakoniec stotožnila. "V predmetnej trestnej veci obžalovaného Jozefa R., sa dozorujúci prokurátor Okresnej prokuratúry Pezinok vzdal práva podať odvolanie, nakoľko rozhodnutie súdu považoval za zákonné a dôvodné," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Matej Izakovič.

Prokuratúra v odôvodnení pokračuje konštatovaním, že samotný svedok je človek s kriminálnou minulosťou. V odôvodnení sa odkazuje aj na dôveryhodnosť jeho výpovede. Dá sa predpokladať, že obhajoba oslobodeného Radiča zrejme túto skutočnosť použije aj pri závažnom skutku vraždy, z ktorého je Jozef Radič obvinený. Ide o prípad vraždy právnika Ernesta Valka z roku 2010. V prípade Valka je totiž opäť Klinka svedkom, ktorý tvrdí, že vraždu právnika má na svedomí práve Radič. S ním známeho právnika v osudný večer v limbašskom dome prepadli v úmysle zmocniť sa jeho majetku. 

K oslobodeniu Radiča spod obžaloby v prípade zbrane krajská prokuratúra ďalej uvádza. "V predmetnej veci bol na hlavnom pojednávaní vykonaný jediný usvedčujúci dôkaz a to výsluch svedka Jaroslava K, ktorý popísal skutočnosti tak, ako boli uvedené v obžalobe Okresnej prokuratúry Pezinok, avšak bolo potrebné vziať do úvahy aj skutočnosť, že rovnaký svedok pred začatím trestného konania uvádzal rozporné skutočnosti, čo aj vzhľadom na jeho postavenie v iných trestných veciach a kriminálnu minulosť podstatne znižovalo dôveryhodnosť jeho výpovede. Žiadny iný usvedčujúci dôkaz a to priamy a ani nepriamy produkovaný nebol a takýto dôkaz ani nebolo možné zabezpečiť. Dozorujúci prokurátor sa preto stotožnil s právnym posúdením veci zo strany súdu, ktorý obžalovaného pod ľa § 285 písm. c) Tr. por. spod obžaloby oslobodil a preto sa písomne dňa 13.05.2019 vzdal práva podať odvolanie," dodal Izakovič. 

"Podľa môjho klienta to bol správny postup prokuratúry, nakoľko okrem výpovede svedka Jaroslava K. nebol v prípravnom konaní ani v konaní pred súdom produkovaný žiadny dôkaz, ktorý by potvrdzoval výpovede tohto svedka. Môj klient je toho názoru, že v tomto prípade nemala byť vôbec podaná obžaloba na jeho osobu," uviedol Radičov advokát, Igor Cibula mladší. 

Samotný Klinka vystupuje aj v ďalších závažných trestných veciach. Aj v prípade vraždy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy