Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Redaktorka TV JOJ priamo v oblasti konfliktu na východe Ukrajiny. Bola svedkom života vo vojnovej zóne
Zdielať na

Redaktorka TV JOJ priamo v oblasti konfliktu na východe Ukrajiny. Bola svedkom života vo vojnovej zóne

DONBAS / Naši kolegovia navštívili miesto, kde by určite nikto dobrovoľne nechcel byť. Vyše 11 tisíc ľudí musí denne prechádzať cestou, popri ktorej sú míny a kde sa môže kedykoľvek spustiť paľba. Ľuďom z oboch strán frontu vojna na Donbase zmenila životy.

Miesto, kadiaľ prejde denne vyše 11 tisíc ľudí z oboch strán a ktoré môžu začať kedykoľvek ostreľovať. Miestni prechádzajú iba po jednej ceste, všetko okolo je zamínované. Pohľad na prevažne starších ľudí, ktorým konflikt na Donbase ničí životy trhá za srdce. "Ideme si pre ukrajinský dôchodok," vraví obyvateľ samozvanej Luhanskej Ľudovej republiky. 

Redaktorka TV JOJ Katarína Kleknerová navštívila kontaktnú líniu medzi samozvanou Luhanskou Ľudovou republikou a ukrajinským územím. "Nachádzame sa v šedej zóne. Toto sú ľudia z okupovaného územia Luhanskej oblasti," vraví hovorkyňa pohraničnej služby Nelia Dotsenko. 

Cez prechod je možné prejsť iba od ôsmej ráno do šiestej večer. "V noci je všetko uzatvorené kvôli bezpečnosti obyvateľov. Pretože práve v noci prebiehajú provokatívne ostreľovania ukrajinského teritória," dodáva Dotsenko. "Vedľa hraničného prechodu je niekoľko podzemných bunkrov, kde sa ľudia počas streľby ukrývajú. Zmestí sa doň 200 ľudí, máme tu takéto štyri," hovorí Dotsenko.

Miestnych obyvateľov tam vozia autobusmi, potom v dlhých radoch stoja hodiny. Musia prejsť viacerými kontrolami. 80 percent týchto ľudí sú dôchodcovia. Úmorné čakanie je často nad ich sily. "Každý týždeň tu niekto zomrie, podľa štatistiky dvaja až traja ľudia. A každý deň takmer polovica týchto ľudí potrebuje pomoc lekára," priznáva Dotsenko. 

"Predtým, keď táto oblasť patrila pod Ukrajinu tak deti sa tam v Luhansku učili, autobusy jazdili každých 20 minút, deti tak chodili do školy a teraz takáto bieda," sťažuje sa obyvateľka Táňa. V okupovaných územiach majú ľudia možnosť získať ruské pasy. "Do dnešného dňa sme nezaznamenali ani jeden prípad toho, aby mal niekto nový pas Ruskej federácie," uviedol Sergej Kovalčuk z pohraničnej stráže. 

Pozrite si archívnu reportáž o nepokojoch na Ukrajine: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy