Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odborníci na koaly varujú: Nie je dostatok dospelých jedincov, hrozí im vyhynutie
Zdielať na

Odborníci na koaly varujú: Nie je dostatok dospelých jedincov, hrozí im vyhynutie

BRATISLAVA / Austrálska nadácia pre koaly(AKF) upozorňuje na závažné zistenie. Koalám medvedíkovým hrozí vyhynutie. Ich počet vo voľnej prírode klesol na 80 tisíc kusov, čo znamená, že v ich populácií nie je dostatok dospelých jedincov na rozmnožovanie.

Podľa austrálskych odborníkov sú koaly takzvane "funkčne vyhynuté". Ako uvádza list The New York Post vo voľnej prírode už nie je dostatok schopných dospelých jedincov na to, aby sa mohli rozmnožovať. Koaly žijú na stromoch a živia sa prakticky len listami z eukalyptusu. Ich populáciu ničia následky zvyšujúcich sa teplôt a vlny horúčav, ktoré spôsobujú rozsiahle odlesňovanie prirodzeného životného prostredia a smrtiacu dehydratáciu samotných koál.  

Pokiaľ by sa objavila nejaká nová choroba, koaly by vyhynuli ešte rýchlejšie. Aktivisti a ochrancovia prírody začali biť na poplach. "Viem, že austrálska verejnosť má obavy o bezpečnosť koál a už ich nechce ďalej vidieť mŕtve na cestách," povedala šéfka AKF Deborah Tabartová. "Nový premiér by mal po voľbách zaviesť zákon na ochranu koál, ktorý je už spísaný a pripravený od roku 2016," upozornila. 

Tento zákon je založený na obdobnom americkom zákone na ochranu orlov bielohlavých, ktorému sa podarilo zachrániť tento americký národný symbol. 

Miliónu druhov hrozí vyhynutie. Týka sa to rastlín aj zvierat. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy