Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ruky preč od našich zbraní, znie odkaz pre EÚ
Zdielať na

Ruky preč od našich zbraní, znie odkaz pre EÚ

ŽENEVA / Európska únia žiada zbrane milujúcich Švajčiarov, aby sprísnili zákony ohľadne automatických zbraní. Je to súčasť snahy Únie zabrániť podobným útokom, aké sa udialo v parížskom Bataclane. Švajčiari sa pôjdu k návrhu o sprísnení vyjadriť v nedeľnom referende.

Švajčiarsko síce nie je členom Európskej únie, je však účastníkom schengenskej zmluvy o otvorených hraniciach. Po smrti 130 ľudí pri parížskych útokoch vydala EÚ obmedzenia pre členov Schengenu ohľadne automatických a poloautomatických zbraní. Tie by mali pomôcť policajným zložkám krajín schengenskej zóny, ktoré teraz spolupracujú a zdieľajú informácie na každodennej báze, aby zistili, odkiaľ pochádzajú zbrane použité pri trestnej činnosti.

Návrhy na sprísnenie však vo Švajčiarsku vyvolal vlnu nevôle. Švajčiari majú dlhú a hrdú tradíciu držby zbraní. Po ukončení povinnej vojenskej služby si Švajčiari môžu ponechať svoje útočné pušky. V každom meste a obci sú strelecké kluby a streľba na ciele je mimoriadne populárnym športom. Podľa švajčiarskych zákonov síce človek potrebuje povolenie, to je však pomerne jednoduché získať. 

Úrady vyžadujú identifikačný doklad, adresu bydliska a dôkaz o tom, že žiadateľ nemá trestný záznam o násilnej trestnej činnosti. Zbrane sa môžu predávať aj súkromne, bez informovania úradov, pokiaľ je transakcia zaznamenaná. 

Podpora takéhoto uvoľneného prístupu je podľa Beata Bösigera, farmára a kandidáta na poslanca parlamentu za pravicovú Švajčiarsku ľudovú stranu, založený na dôvere vlády voči majiteľom zbraní a na zodpovednosti samotných majiteľov zbraní. "Nepotrebujeme tieto nové zákony," vraví. "Bolo by to narušením dôvery. My Švajčiari vieme ako máme narábať so zbraňami."

Bösiger tým poukazuje na fakt, že napriek miliónom zbraní v švajčiarskych domácnostiach je celková miery kriminality v krajine nízka.

Trestná činnosť s použitím strelných zbraní je vyššia v susedných krajinách. Existujú však indikátory, že jednoduchý prístup k zbraniam neprináša pre Švajčiarsko len pozitíva. 

Organizácie na ochranu ženských práv celé desaťročia poukazujú na riziko zbraní pri domácom násilí.

Zamestnanec útulku pre týrané ženy pre portál BBC povedal, že nie je nezvyčajné, ak počas domácej hádky muž upozorní svoju manželku či priateľku so slovami: "mám zbraň a pôjdem po ňu."

Zároveň majú Švajčiari druhú najvyššiu mieru samovrážd so strelnými zbraňami v Európe - 2.74 prípadov na 100.000 obyvateľov. Zástancovia prísnejšej kontroly zbraní tvrdia, že fakt, že sú zbrane doma a dostupné vo chvíľkach beznádeje, vedú k samovraždám, ktorým by sa inak dalo zabrániť. 

"Nové obmedzenia neohrozujú švajčiarske tradície či kultúru," tvrdí Ronja Jansen zo zoskupenia Švajčiarsko bez armády. "Je to o tom, aby sa zo Švajčiarska stala bezpečnejšia krajina, v ktorej bude ešte menej násilia, ako dnes. Švajčiari majú v súkromnej držbe veľmi veľa zbraní a to je naozaj problém."

Cieľom Európskej únie však nie je ani tak znížiť počty švajčiarskych samovrážd, skôr ide o zabránenie budúcim útokom v štýle masakru z nočného klubu Bataclan v Paríži, v ktorom bolo zavraždených 90 ľudí. 

EÚ chce:

- aby platil plošný zákaz predaja zbraní schopných strieľať v rýchlom slede mnoho nábojov

- úplne zakázať alebo prísne obmedziť predaj automatických a poloautomatických zbraní

- aby boli polície v európskych krajinách mali informácie o všetkých majiteľoch takýchto zbraní ako aj o samotných zbraniach

- aby boli všetky kľúčové zložky zbraní boli jasne označené a registrované elektronicky

V Švajčiarsku žije 8,5 milióna ľudí, ktorí podľa odhadov vlastnia 2,3 milióna kusov zbraní. Toto číslo je pravdepodobne oveľa vyššie, keďže ráta len so zbraňami kúpenými a zaevidovanými po roku 20058, kedy Švajčiarsko vstúpilo do schengenskej zóny. 

Švajčiarska vláda chce, aby občania odsúhlasili nariadenie EÚ, zároveň však lobovala za to, aby Brusel povolil výnimky, ktoré by uľahčili schválenie sprísnenia - napríklad, že Švajčiari si po ukončení vojenskej služby budú môcť ponechať svoje poloautomatické zbrane. 

Imigrační úradníci varujú, že pokiaľ Švajčiarsko zahlasuje nie a vystúpi zo Schengenu, rapídne narastie počet žiadostí o azyl v krajine. Švajčiarsko totiž už nebude zahrnuté do systému, podľa ktorého sa žiadatelia o azyl môžu uchádzať o status utečenca len v jedinej krajine EÚ. 

Švajčiarska politická scéna podporuje európske sprísnenie a podľa posledných prieskumov verejnej mienky by sa k nim mohla pridať aj väčšina hlasujúcich.

Jazýčkom váh budú podľa všetkého švajčiarske ženy, ktoré po celé desaťročia najhlasnejšie volali po prísnejšej kontrole zbraní v krajine.

"Najdôležitejšie je, že zákon sa nechystáme zmeniť kvôli Európskej únii," hovorí Ronja Jansen, "ale preto, aby sme zo Švajčiarska urobili bezpečnejšiu krajinu."

Hlasy volajúce po sprísnení sa ozývajú aj za oceánom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy