Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slávna thajská pláž známa z filmu s Leonardom DiCapriom zostáva neprístupná pre turistov
Zdielať na

Slávna thajská pláž známa z filmu s Leonardom DiCapriom zostáva neprístupná pre turistov

Archívna reportáž

ZÁLIV MAYA / Najslávnejšia pláž v Thajsku, ktorá sa stala obeťou vlastnej slávy, zostane pre turistov uzatvorená na ďalšie dva roky. Krásny záliv, ktorý sa stal svetov známym potom, ako sa ocitol na plátne vo filme "Pláž" s Leonardom DiCapriom z roku 2000, dostane ďalšie dva roky na to, aby sa príroda na ňom zotavila po nápore turistov z celého sveta.

Riaditeľ thajských národných parkov Songtam Suksawang pre portál CNN povedal, že slávna pláž nebude dostupná pre turistov aspoň do júna 2021: "Potom skontrolujeme stav, či už bude možné vpustiť turistov. Musíme dať prírode viac času na regeneráciu. Náš tím bude situáciu mapovať každé tri mesiace.

Pláž úrady uzatvorili v júni 2018 s cieľom dopriať miestnym koralom čas na oživenie. Odvtedy vysadili v mori okolo pláže približne 10 tisíc živých koralov. Tým sa darilo, až kým nedávna vlna horúčav nezdvihla teplotu mora až na 32 stupňov Celzia. Podľa Sukswanga bola táto teplota najmä pre nové kolónie koralov v plytkej vode príliš vysoká a mnohé odumreli. 

Okrem koralov chcú úrady na ostrove rozšíriť aj turistickú infraštruktúru. "Bude to pohodlnejšie pre turistov a zároveň nám to umožní zachovať podmienky miestneho ekosystému," hovorí Suksawang. Park plánuje nainštalovať nové plávajúce mólo, ekologicky zameraný chodník a nové toalety.
Vo vývoji jej aj nový, elektronický vstupný systém, ktorý zabezpečí, aby počet denných návštevníkov neprekročil zhruba 1200 denne, v štyroch časových blokoch. Pred uzavretím na pláž prichádzalo okolo 5000 turistov denne. 

"Našim cieľom je trvalo udržateľný turizmus," povedal Suksawang. "Chceme naše prírodné dedičstvo odovzdať aj budúcim generáciám."
Obľúbená turistická destinácia mala znovu otvoriť svoje brány v októbri 2018, vedenie národných parkov sa však rozhodlo termín posunúť a túto správu ochranári prijali s nadšením.

Pláž Maya tvorí časť Národného parku Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi a nachádza sa na Phi Phi Leh, na jednom z dvoch hlavných ostrovov Phi Phi.
.
Na rozdiel od väčšieho ostrova Phi Phi Don, na ktorom je množstvo ubytovacích zariadení rôznych cenových kategórií, nocovanie na Phi Phi Leh je zakázané. Napriek tomu sa na ostrov v roku 2018 hrnulo zhruba 2,5 milióna návštevníkov, ktorých počet každoročne narastal približne o 500 000.

Momentálne majú lode s turistami povolené len priblíženie sa k pláži. Turisti sa teda nedostanú na samotnú pláž, ktorú si môžu len zdiaľky nafotiť. Šnorchlovanie v blízkosti pláže je tiež povolené. Mnohí návštevníci prichádzajú z Phuketu, ktorý je vzdialený približne hodinu cesty motorovým člnom.



Leonardo DiCaprio sa spolu s Bradom Pittom čoskoro objaví na plátnach kín pod režisérskou taktovkou Quentina Tarantina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy