Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlak, ktorý by z Bratislavy prešiel do Košíc za hodinu
Zdielať na

Vlak, ktorý by z Bratislavy prešiel do Košíc za hodinu

Archívna reportáž

TOKIO / Japonsko testuje svoje doteraz najrýchlejší vlak, schopný dosiahnuť rýchlosť až 400 kilometrov za hodinu. Verzia vlaku Shinkansen s názvom ALFA-X spustila trojročné testovanie. Do služby by mal vlak vstúpiť približne v roku 2030 a bude premávať priemernou rýchlosťou 360 km/h, čiže to bude najrýchlejší rýchlovlak na svete.

Nový japonský vlak teda bude rýchlejší ako čínsky vlak Fuxing, ktorý dosahuje o 10 kilometrov za hodinu nižšiu rýchlosť napriek tomu, že bol postavený s rovnakou maximálnou rýchlosťou ako ALFA-X.

Futuristický dizajn vlaku má veľmi dlhý tenký "nos", so súpravou 10. vozňov. Testovať sa bude na trase medzi mestami Sendai a Aomori, ktoré sú od seba vzdialené približne 280 kilometrov vzdušnou čiarou. Skúšať sa bude dvakrát týždenne po polnoci, kedy je trasa prázdna. 

ALFA-X je podľa portálu CNN novým stupňom vývoja svetoznámeho rýchlovlaku Shinkansen. Testy rýchlovlakov Shinkansen N700S sa začali pre rokom a pokračujú. Model vstúpi do služby v roku 2020 s maximálnou rýchlosťou 300 km/h. 

To, že Japonsko chystá niekoľko nových modelov vlakov nie je náhoda, súvisí to aj s prípravami na hosťovanie letnej olympiády 2020 v Tokiu.

Rekordná rýchlosť vlaku ale zatiaľ stále zostáva nepokorená - hrdí sa ňou vlak s magnetickou levitáciou, alebo levmag, ktorý na pokusnej dráhe v roku 2015 dosiahol rýchlosť 603 kilometrov za hodinu.

Neporovnateľne pomalšie, ale nové spojenie sa črtá aj pre Bratislavu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy