Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Súd uznal poisťovňu vinnou z usmrtenia z nedbanlivosti. Zamestnanec spáchal samovraždu
Zdielať na

Súd uznal poisťovňu vinnou z usmrtenia z nedbanlivosti. Zamestnanec spáchal samovraždu

Archívna reportáž

PARÍŽ / Súdny systém vo Francúzsku sa opäť posunul o krok ďalej. Francúzsku poisťovňu totiž súd uznal vinnou z usmrtenia z nedbanlivosti. Jeden zo zamestnancov poisťovne spáchal samovraždu priamo na pracovisku. Podľa žalobcu boli dôvodom pracovné podmienky. Povinnosťou poisťovne je zaplatiť 50 000 eur.

"To, že súd stíhal spoločnosť ako fyzickú osobu je správne," uviedol právnik rodiny muža, ktorý si siahol na život. Podľa jeho názoru spoločnosť zaviedla chorobnú organizáciu práce, pretože nútila zamestnancov vzájomne si konkurovať. Niektorí to ale zle znášali. 

Podľa žalobcu je užitočné, že sa súd nezaoberal zlyhaním jednotlivca, ale zodpovednosťou poisťovne ako takej. Firma podľa jeho slov nevnímala výstražné signály a zlyhala v oblasti prevencie. Manželka samovraha, ktorá žalobu podala, je s výsledkom na morálnej úrovni spokojná, uviedol právnik. 

Nie je to ale jediná takáto kauza vo Francúzsku. V pondelok otvoril súd v Paríži ďalší podobný prípad. Desať rokov po tom, ako telekomunikačnou firmou otriasla séria samovrážd zamestnancov, čelí spoločnosť a niekoľko jej bývalých riaditeľov stíhaniu pre "duševné obťažovanie". 

Aké sú signály a ako predchádzať samovražde?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy