Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
USA vysiela na Blízky východ lietadlovú loď, chce predísť možným útokom
Zdielať na

USA vysiela na Blízky východ lietadlovú loď, chce predísť možným útokom

Archívna reportáž

WASHINGTON / Rozhodnutiu Bieleho domu vyslať lietadlovú loď a vojenské jednotky do oblasti Blízkeho východu so zámerom varovať Irán predchádzali jasné indície, že Irán a ním podporované skupiny pripravovali možný útok na americké jednotky v regióne, uviedol pre americkú tlačovú agentúru Associated Press nemenovaný americký predstaviteľ obrany, ktorý si prial zostať v anonymite.

Washington chce vyslať signál, že každý útok na záujmy Spojených štátov alebo jeho spojencov sa stretne s "neúprosnou silou"Nasadenie podľa nemenovaného predstaviteľa obrany schválil Pentagon, pretože americké jednotky na mori a súši boli potenciálnymi cieľmi útokov.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu John Bolton vo svojom vyhlásení v nedeľu v noci uviedol, že Spojené štáty vysielajú bojovú skupinu lietadlovej lode USS Abraham Lincoln a bojovú jednotku bombardérov do regiónu Centrálneho velenia Spojených štátov, ktorý zahŕňa aj Blízky východ. Tento krok je podľa Boltona reakciou na "množstvo znepokojujúcich a stupňujúcich sa indikácií a varovaní". Neuviedol podrobnosti, Spojené štáty ale chcú vyslať signál, že každý útok na záujmy Spojených štátov alebo jeho spojencov sa stretne s neúprosnou silou.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zintenzívňuje tlak na Irán. V máji 2018 Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody s Iránom a na krajinu uvalili sankcie. Nedávno tiež iránske Revolučné gardy zaradili na zoznam teroristických organizácií.

USA uvalili na Irán sankcie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy