Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojakov vystriedajú líšky. Opustené bunkre poskytnú domov
Zdielať na

Vojakov vystriedajú líšky. Opustené bunkre poskytnú domov

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Betónové stavby zapustené v zemi mali slúžiť na pozorovanie hrozieb ako napríklad jadrový výbuch. Na Spiši sú takéto stavby tri a minimálne jedna z nich pri obci Jamník bude mať praktické využitie. Armádu, ktorá v ňom nikdy nebola, nahradia zvieratá.

Nenápadný kopec nad dedinou v sebe skrýva vojenský betónový objekt. Voľným okom ho z obce nevidieť, preto o ňom aj málokto vie napriek tomu, že existuje už desiatky rokov. "Takzvané chránené pracoviská, ľudovo-bunkre, mali slúžiť po vybavení prístrojmi k pozorovaniu, monitorovaniu a vyhodnocovaniu napadnutia zbraňami hromadného ničenia, konkrétne jadrovými náložami," uviedol Ľubomír Betuš, predseda Zväzu civilnej ochrany. 

Sieť bunkrov je po celom Slovensku, celkovo ich je 60. "Cvičili tam jednotky cieľovej obrany," dodal Betuš. Po rokoch je objekt úplne prázdny. Teraz patrí ochranárom pre Správu Národného parku Slovenský raj. 

V súčasnosti to vyzerá tak, že už čoskoro budú líšky na Slovenskom raji v najväčšom bezpečí. Niekdajší vojenský objekt sa má totiž zmeniť na líščiu noru. "Je to do určitej mieri aj nebezpečenstvo pre ľudí, keďže to nie je nijako označené, je to podzemný priestor, tak to pravdepodobne skončí tak, že ho zasypeme," povedal Milan Barlog, ochranár Správy Národného parku Slovenský raj. 

Ochranári sa na bunker pozerajú ako na parcelu pôdy, na ktorej sú vzácne biotopy, preto mali o opustený bunker záujem. Nerušený priestor na život bude mať líška, ktorá si ho chodí obzerať už teraz. 

Keď do priestoru zvierat zasiahne človek, zvieratá sa prispôsobia. Tak, ako to urobili bobry s plastami. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy