Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Revolučný vynález v letectve. Lietadlá budú môcť cúvať
Zdielať na

VIDEO: Revolučný vynález v letectve. Lietadlá budú môcť cúvať

PRAHA / Napadlo vám niekedy, prečo nemajú lietadlá spiatočku? Všetky doterajšie pokusy o jej zavedenie narazili na neprekonateľné prekážky - okrem nasmerovania prúdových motorov je problémom aj obrovská váha lietadla. Revolúciu v letectve ale môže priniesť vynález, na ktorom spolupracovali aj českí odborníci.

V jeden moment ich je vo vzduchu asi 200 tisíc. Stoja milióny eur, môžete v nich spať, surfovať na internete ale spätné zrkadlá sa dopravné lietadlá nemontujú. Keď chce na letisku cúvať je potrebné, aby od gateu prišiel ťahač a vyviezol ho. Spiatočku 30 tonový stroj nemá.  "Predstavte si, že máte auto otočené čelom k stene a nemá spiatočku, ak chcete cúvať, potrebujete k tomu ďalších troch ľudí," povedal vynálezca Jan Váňa. 

Pár Čechom v spolupráci s Američanmi sa podarilo snáď nemožné. Extrémne silný špeciálny elektromotor dokázali doslova vopchať do predného kolesa lietadla, do priestoru 5x30 centimetrov. "My na tom riadení celkovo máme asi 100 patentov, doposiaľ ten vývoj stál asi 100 miliónov dolárov," poznamenal vynálezca Váňa.

Ťažké lietadlo dokáže tak samé cúvať, pohybuje sa po runwayi, šetrí spotrebu a neopotrebúva motory potrebné k letu. "Celková výška tých úspor na lietadlo je medzi 1 - 4 miliónmi dolárov," informoval o efekte, ktorý vynález priniesol. 

Revolučný vynález je momentálne v poslednej fázy, v takzvanej certifikácii. Musí uspieť pri počítačových simuláciách a aj v reálnom skúšobnom používaní. Potom môže začať jeho výroba v plnom prúde. "Do dnešného dňa máme objednávky na viac ako 1300 lietadiel po celom svete od približne 30 leteckých spoločností," dodal.

​Pilot s lietadlom omylom pristál v Škótsku. Čo sa v skutočnosti udialo? Viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy