Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PRIESKUM: Únava za volantom nás nerobí pozornejšími. Toto sú rady pre každého vodiča
Zdielať na

PRIESKUM: Únava za volantom nás nerobí pozornejšími. Toto sú rady pre každého vodiča

BRATISLAVA / Mnohí vodiči si myslia, že keď sadajú za volant unavení, tak jazdia lepšie, lebo sú ostražitejší. Takúto mylnú predstavu ukázal unikátny prieskum nadácie z Francúzska. Správanie vodičov napríklad pred dlhou cestou zisťovali aj medzi vodičmi zo Slovenska.

Nadácia urobila prieskum s 12 500 vodičmi z vyše 11 krajín. Tridsaťsedem percent Francúzov a 17 percent Angličanov priznalo, že sa im zdalo akoby na pár sekúnd za volantom zaspali. Tridsaťštyri percent vodičov sadá za volant aj napriek tomu, že sa cítia unavení. Dvanásť percent už malo alebo takmer spôsobilo nehodu pre mikrospánok. "Mnohí Európania považujú za príčinu smrteľných nehôd nepozornosť, na Slovensku sa tak vyjadrilo 55%," uviedla hovorkyňa Nadácia vinici autoroutes Mia Bajáková. 

Kedy máme najlepšiu pozornosť?

Pred niekoľko hodinovou cestou až 75 percent Slovákov neoddychuje ale práve naopak, spíme menej ako obvykle. Rovnako tak robí až 93 percent vodičov z Poľska. Dlhú cestu radšej v noci ako cez deň uprednostňujú najviac Polici a Francúzi. Zaujímavé je, že až vyše polovica Slovákov si myslí, že ak sadajú za volant unavení dávajú si väčší pozor na cestách a sú ostražitejší. "Až 45 percent európskych vodičov a 53 percent slovenských vodičov sa vyjadrilo, že šoférujú lepšie, keď sú unavení. Domnievajú sa, že tak dávajú lepšie pozor na jazdu," vysvetlila Bajáková. 

Ide však o mylnú predstavu a vodiči by nemali únavu podceňovať. Nadácia, ktorá sa dlhé roky zaoberá správaním vodičov preto odporúča, za volant máme sadať oddýchnutí a vyspatí, na dlhú cestu sa treba radšej vybrať cez deň ako v noci. "Je dobré robiť si pravidelné prestávky aspoň každé dve hodiny. AK prídu príznaky únavy je lepšie sa zastaviť a niekde si oddýchnuť," upozornila na záver. 

​Na šoférovanie v zahraničí potrebujete mať v niektorých krajinách aj iný vodičský preukaz. Viac TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy