Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Britský minister školstva chce po brexite zrušiť výhody študentom z Európskej únie
Zdielať na

Britský minister školstva chce po brexite zrušiť výhody študentom z Európskej únie

Archívna reportáž

LONDÝN / Britský minister školstva Damian Hinds vyslovil návrh, podľa ktorého budú vysokoškoláci z Európskej únie vyňatí zo zvýhodneného režimu pre platenie školného. Hinds navrhuje toto opatrenie zaviesť po odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Cudzinci by v takom prípade podľa britských médií platili za štúdium výrazne vyššie poplatky, podobné ako sa vzťahujú na študentov z tretích krajín.

Podľa portálu BuzzFeed News, ktorý o ministrovom pláne informoval ako prvý, chce Hinds odobrať študentom z Európskej únie štátnu podpori a "status domáceho školného". Podľa neho môže v súčasnosti viac ako 100 000 študentov z členských krajín EÚ platiť za štúdium rovnako ako Briti. 

Nové pravidlá by moli začať platiť v akademickom roku 2021/2022, kedy by už Británia nemala byť členom Európskej únie. Vládni predstavitelia sa domnievajú, že dotovať školné cudzincov už po brexite nebude opodstatnené. Plán ale ešte nie je hotový a ako podotýka denník Financial Times, nedostal ešte zelenú od celého kabinetu. 

Britské ministerstvo školstva správu o chystanom opatrení nepoprelo, uviedli len, že pre budúci akademický rok sa pravidlá nezmenia. "Vláda poskytne potenciálnym únijným študentom informácie o poplatkoch pre akademický rok 2020/2021 a tie ďalšie s dostatočným predstihom," uviedlo ministerstvo. 

Na britských vysokých školách v minulom akademickom roke študovalo takmer 140 000 ľudí z ostatných krajín Európskej únie. Podľa Nicka Hillmana z výskumného ústavu Higher Education Policy Institute ale nie je dôležitá len výška školného. "Študenti z EÚ si dnes môžu na školné požičať prostredníctvom vládnej organizácie pre študentské pôžičky a dlhy môžu splácať až neskôr. Strata prístupu k pôžičkám je rovnako významná ako samotný poplatok, pretože zrazu budú musieť peniaze zhromaždiť vopred," uviedol Hillman. 

BuzzFeed News zase napísal, že odobratie výhod pre študentov z EÚ by mohlo znamenať odvetné opatrenia pre Britov, ktorí študujú v krajinách únie, ktorých je aktuálne okolo 15 000. "Ak sa snažíme svetu povedať, že po brexite môže existovať globálna Británia, vysiela to úplne nesprávne signály. Tento krok tiež pripraví britských študentov o dostupné vzdelávanie v zahraničí. Príliš často zabúdame, že tá záležitosť má aj druhú stranu," kritizovala vládny plán poslankyňa opozičných labouristov Jo Stevens.

Brexit zatiaľ odložili do októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy