Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pápež František daroval 500 000 dolárov pre migrantov
Zdielať na

Pápež František daroval 500 000 dolárov pre migrantov

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František daroval 500 000 dolárov pre migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí na ceste do Spojených štátov zostali v Mexiku. V sobotu neskoro večer o tom informoval Vatikán. Peniaze podľa spravodajského serveru BBC pochádzajú z fondu katolíckej cirkvi Peter 's Pence, ktorý po celom svete zhromažďuje prostriedky z cirkevných zbierok.

Vatikán vo svojom oznámení uviedol, že migranti životne potrebujú pomoc, pretože globálne médiá o ne začínajú strácať záujem. "V roku 2018 prišlo na mexické územie v šiestich karavánach celkom 75 000 ľudí. Ohlásené sú ďalšie skupiny," oznámila kancelária fondu. "Tí ľudia sú v úzkych, nemôžu sa dostať do Spojených štátov, sú bez domova, bez živobytia. Katolícka cirkev tisíce z nich ubytovala v hoteloch v diecézach alebo v náboženských kongregáciách a poskytuje im základné potreby od bývania až po ošatenie," dodala. Darovaná suma bude rozdelená medzi 27 projektov v 16 diecézach a medzi mexické náboženské zbory.

Pápež v minulosti kritizoval zámer amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť na južnej hranici USA na ochranu pred migrantmi múr. Washington vyvíja na mexickú vládu tlak, aby takzvané karavany ľudí zo Strednej Ameriky smerujúci na sever zastavila. Tí tvrdia, že utekajú pred chudobou a násilím. Trump karavany začal nazývať ohrozením americkej bezpečnosti a pohrozil, že Spojené štáty vyšlú na hranicu s Mexikom ozbrojených vojakov.

Mexické migračné orgány v nedeľu podľa agentúry AP vrátili lietadlom do Hondurasu 104 migrantov. Minulý týždeň mexickí úradníci zadržali takmer 400 migrantov, ktorí prechádzali juhomexickým štátom Chiapas a snažili sa dostať do USA, napísal spravodajský server

Svojim bojom za záchranu planéty, upútalo 16-ročné dievča už aj pápeža, ktorý sa s ňou stretol vo Vatikáne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy