Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Streľba v synagóge si vyžiadala jednu obeť a zranených. Polícia zadržala 19-ročného mladíka
Zdielať na

Streľba v synagóge si vyžiadala jednu obeť a zranených. Polícia zadržala 19-ročného mladíka

SAN DIEGO / V synagóge v kalifornskom meste Poway blízko San Diega sa strieľalo. Muž zabil ženu a ďalších troch ľudí vrátane rabína zranil. Americký prezident Donald Trump a ďalší politici útok označili za antisemitský a odsúdili ho. Polícia po útoku zadržala len 19-ročného Johna Earnesta.

Po streľbe v synagóge zomrela jedna žena a traja ľudia sa zranili. Šéf polície San Diega David Nisleit uviedol, že 19-ročný mladík sám zavolal po útoku na tiesňovú linku a po príchode polície vystúpil zo svojho auta s rukami nad hlavou. Miestny šerif William Gore najskôr uviedol, že Earnest nemá v registri žiadne záznamy. Neskôr ale úrady uviedli, že ho polícia vyšetrovateľa kvôli marcovému požiaru v mešite. K útoku došlo v sobotu, presne pol roka potom, čo strelec kričiaci "Všetci židia musia zomrieť" vtrhol do synagógy v Pittsburghu a zabil 11 veriacich a 6 ľudí, vrátane policajtov, zranil. Sobota ale zároveň bola aj posledným dňom pesachu židovskej Veľkej noci. 

Osoba rovnakého mena krátko pred útokom umiestnila na internete protižidovský odkaz. Podľa agentúry AP v ňom mimo iného tvrdí, že útok mu pomohol naplánovať a zafinancovať známy youtuber. Podľa Gorea úrady teraz skúmajú správy zo sociálnej siete a čin vyšetrujú ako možný útok z nenávisti. 

Odkaz bol zverejnený na diskusnom portáli 8chan a autor v ňom uviedol, že sa inšpiroval teroristickým útokom na dve mešity, ktorý sa odohral na Novom Zélande. Práve v meste Christchurch austrálsky pravicový extrémista zabil 50 ľudí. 

Miestny šerif uviedol, že útočník strieľal zbraňou AR-15, ktorá je civilnou verziou armádnych útočných pušiek M16 a M4. "Počas streľby boli zranení štyria ľudia a prevezení do nemocnice," uviedol  šerif William Gore. Žena ale svojim zraneniam v nemocnici podľahla. "Traja ďalší sú v stabilizovanom stave," dodal. Rabína guľka zo zbrane zasiahla do ruky. 

Na strelca, ktorý sa potom snažil z miesta utiecť, vystrelil člen pohraničnej stráže, ktorý bol v tú dobu mimo služby. Nezasiahol ho ale, a následne ho zadržal iný policajt.  https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1122270956192272385

Donald Trump po útoku vyjadril dotyčným ľútosť a sľúbil, že vec bude objasnená. Uviedol, že streľba vyzerá na nenávistný útok. Neskôr na twitteri vyjadril sústrasť aj rodinám obetí a poďakoval zasahujúcim bezpečnostným jednotkám. Viceprezident Mike Pence streľbu označil za odporný a zbabelý čin. "Nikto by sa vo svätostánku nemal báť. Antisemitizmus nie je len zlý ale aj odporný," dodal Pence.  

https://twitter.com/VP/status/1122254752790740992

K útokom došlo aj v kostoloch a hoteloch na Srí Lanke. Pozrite sa, ako to tam po tragickom dni vyzeralo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy