Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ukrajina si volila nového prezidenta: Petro Porošenko priznal porážku
Zdielať na

Ukrajina si volila nového prezidenta: Petro Porošenko priznal porážku

KYJEV / Na Ukrajine v nedeľu prebieha druhé kolo prezidentských volieb. O rozruch sa postaral aj samotný kandidát na prezidenta, Volodymyr Zelenskyj, ktorý priamo vo volebnej miestnosti porušil zákon. Incident museli riešiť policajti. Niektorí voliči sa volieb nemohli dočkať a už od rána stáli pred zamknutými dverami volebných miestností. Na Ukrajine bola reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová. Podľa našich informácií je takmer isté, že sa prezidentom stane Volodymyr Zelenskyj.

V tejto chvíli je už takmer isté, že novým ukrajinským prezidentom sa stane Volodymyr Zelenskyj. Podľa oboch zverejnených prieskumov z volebných miestností totiž získal viac ako sedemdesiat percent hlasov.  Ukrajinský prezident Petro Porošenko po zverejnení odhadovaných výsledkov uznal porážku. V politike ale nekončí. 

Ukrajinci si 21. apríla volia prezidenta v druhom kole. Proti sebe stoja súčasný prezident Petro Porošenko a seriálový herec Volodymyr Zelenskyj. Obľúbenému komikovi sa krátko po vstupe do volebnej miestnosti podarilo porušiť zákon. Novinárom totiž ukázal hlasovací lístok s krížikom pri svojom mene. 

"To som nemal ukázať, to sa nemá ukazovať, ja som nič neukázal a vy ste nič nevideli," povedal kandidát  Volodymyr Zelenskyj. Podľa ukrajinských médii to, že porušil zákon si pred policajtmi priznal. Tí spísali protokol o priestupku. K volebným urnám prišiel aj súčasný prezident Petro Porošenko. "Nie je dôležité, aké bude mať víťaz priezvisko ale mimoriadne dôležitá je stratégia a smer, akým sa národ bude ďalej uberať," povedal súčasný prezident a kandidát. 

Prví voliči v Užhorode, kúsok od slovenských hraníc, dokonca stáli ráno pred dverami ešte pred otvorením volebných miestností. "Hlavne mladí volia Zelenského, je našou veľkou nádejou," povedala obyvateľka Užhorodu Kaťa. "My sme Zelenského nevolili. On nedokáže ukončiť vojnu na Donbase, iba blafuje," povedala obyvateľka Margarita. 

Podla prieskumov je favoritom volieb politicky nováčik komik Volodymyr Zelenskyj. Ľuďom neprekáža dokonca ani to, že podla mnohých neovláda dokonale ukrajinský jazyk. "No áno, on hovorí po rusky. Ale on je šikovný, naučí sa aj po ukrajinsky," poznamenala obyvateľka Kaťa. Volebne miestnosti sa zatvoria o ôsmej večer ukrajinského času. Predbežné výsledky volieb by mali byť známe už krátko po zatvorení volebných miestností. 

Pozrite sa ako prebiehali voľby na Ukrajine počas prvého kola:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy