Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri ničivom požiari katedrály Notre Dame zasahovalo viac ako 400 hasičov
Zdielať na

Pri ničivom požiari katedrály Notre Dame zasahovalo viac ako 400 hasičov

PARÍŽ / V parížskej katedrále Notre-Dame v pondelok vypukol rozsiahly požiar, zo slávnej stavby niekoľko hodín šľahali plamene a stúpal mohutný dym. Zasahovali stovky hasičov, pričom jeden sa vážne zranil.

Požiar, ktorý vypukol okolo 18:50, môže podľa médií súvisieť s renovačnými prácami na budove, úrady ale zatiaľ príčinu neoznámili. Parížska prokuratúra oznámila, že požiar podľa predbežných zistení vznikol neúmyselným zavinením.

​Podľa svedka, 70-ročného François-Xaviera Locheta, bola v chráme práve omša, keď zaznel požiarny alarm. "Ľudia tomu nevenovali pozornosť, napriek tomu, že to počuli. Až kým policajt nepristúpil ku kňazovi a nepovedal mu, že toto nie je vtip, naozaj musíte odísť," opisuje udalosti. To už ale začal dnu prenikať dym.

Oheň rýchlo postupoval a hasiči sa snažili z chrámu zachrániť umelecké diela. Námestník ministra vnútra Laurent Nunez večer varoval, že sa hasičom preslávený chrám možno nepodarí zachrániť. Neskôr ale prišla optimistickejší vyhlásení. Veliteľ hasičov oznámil, že konštrukcia zostane uchránená od celkovej skazy.

Situáciu sme sledovali ONLINE:

Pri hasení požiaru sa vážne zranil jeden hasič. Svetoví politici v reakcii na požiar katedrály, ktorá je symbolom mesta i celej krajiny, ponúkali Francúzom útechu, rady i pomoc.

Podľa ministerstva vnútra bude trvať do skorého rána, než sa oheň podarí dostať plne pod kontrolu. S plameňmi bojuje na 400 hasičov za pomoci 18 vodných diel. Budova prišla o svoju štíhlu vežičku, podľa svedkov aj záberov sa prepadla celá strecha a plamene zachvátili aj jednu zo známych hranatých čelných veží.

Medzinárodná zbierka

https://twitter.com/RazanKhaled/status/1117896213053853697Na miesto dorazil prezident Emmanuel Macrona, ktorý kvôli udalosti zrušil plánovaný prejav k národu, ktorý mal v televízii predniesť k inej téme. "Katedrálu Notre-Dame spoločne znovu vybudujeme," uviedol viditeľne pohnutým hlasom Macrona priamo na mieste nešťastia. Vyhlási rovnako i medzinárodnej zbierku.

Mosty v okolí Notre-Dame boli plné prizerajúcich ľudí a podľa prítomných reportérov sa miestami ozývali výkriky zdesenia, inak ľudia skazu sledovali hlavne mlčky. Niektorí sa neubránili slzám, iní spievali cirkevné chorály a ďalší sa modlili za to, aby sa hasičom podarilo katedrálu zachrániť.
https://twitter.com/cnni/status/1117909134005817345

Vyjadrenia zo sveta

Americký prezident Trump na twitteri prišiel s návodom, že by možno "mohli byť na uhasenie použité lietajúci vodné cisterny" a zdôraznil, že "je potrebné konať rýchlo". Trumpová odporúčanie použiť na hasenie katedrály lietadlá typu Canadair francúzske úrady odmietli. Úrad civilnej obrany  uviedol, že vrhnutiu vody "na tento typ budovy" by mohol "privodiť prepadneme celistvosti stavby".

Podporu vyjadrila Francúzsku napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk aj predseda Európskej komisie. "Notre-Dame v Paríži je Notre-Dame celej Európy. Dnes sme všetci s Parížom," napísal na twitteri Tusk. "Notre-Dame patrí celému ľudstvu. Aký smutný pohľad!" napísal na twitteri predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Merkelová označila katedrálu, známu tiež ako Chrám Matky Božej, za "symbol Francúzska a našej európskej kultúry". Vatikán vyjadril "šok a smútok" nad požiarom, ktorý zničil "symbol kresťanstva vo Francúzsku a vo svete". Uistil, že v modlitbách je s obyvateľmi francúzskej metropoly aj s tými, "ktorí robia všetko, čo je možné, aby sa postavili tejto dramatickej situácii".
"Každé vyčíňanie živlov, ktoré ničí prácu ľudských rúk, je poľutovaniahodné. O to smutnejšie je, ak ohňu padajú za obeť nevyčísliteľné historické a kultúrne hodnoty. Pri pohľade na horiacu svetoznámu parížsku katedrálu Notre-Dame je mi mimoriadne smutno a moje myšlienky smerujú k francúzskemu ľudu," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.
Pridala sa aj novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá na sociálnej sieti zverejnila odkaz aj vo francúzskom jazyku. "Trhá mi srdce, keď vidím, ako katedrála Nore-Dame horí. Slovensko stojí pri Paríži a Francúzsku," napísala. https://twitter.com/ZuzanaCaputova/status/1117876939341975552

Podľa odborníkov môže byť požiar pre slávnu katedrálu fatálny. Historička umenia zaoberajúce sa stredovekom Milena Bartlová pre ČTK povedala, že najviac sa obáva prepadnutia klenby a rozšíreniu ohňa v interiéri. Riaditeľ pražskej pobočky Národného pamiatkového úradu (NPU) Ondřej uviedol, že v prípade požiaru vo vežiach hrozí pád zvonov do interiéru katedrály a vzácne a staré sklenené vitráže sú podľa neho kvôli teplu nenávratne stratené.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy