Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž roky predstieral, že je na vozíku. Presvedčil o tom aj pápeža
Zdielať na

Muž roky predstieral, že je na vozíku. Presvedčil o tom aj pápeža

Archívna reportáž

FLORENCIA / Talianska polícia zatkla 55-ročného muža, ktorý roky predstieral, že po autonehode ochrnul a zostal na vozíku. Presvedčil o tom dokonca aj pápeža Františka. Muž sa pred políciou dôvodom netajil. Chcel jednoducho poberať sociálne dávky od štátu a byť zvýhodnený.

Polícia 55-ročného Roberta Guglielmiho z Florencie zatkla minulý týždeň v utorok. Ochrnutie predstieral od roku 2007 a neustále na seba upozorňoval. Počas uplynulých rokov usporiadal napríklad demonštrácie a zúčastnil sa aj audiencie u pápeža. Protest usporiadal v roku 2013, pretože mu vraj miestne úrady zabránili v tom, aby mohol vzhľadom k svojmu zraneniu voliť doma. O rok neskôr napísal dojímavý list pápežovi, ktorý ho potom pozval do Vatikánu.

​Podvodník z Florencie sadol na vozík potom, čo mu jeho spolubývajúci dlžil peniaze za nájom. Guglielmi mu oznámil, že mu dlh odpustí, ak mu pomôže nafingovať autonehodu, po ktorej "ochrnie". O prípade informoval denník La Repubblica.  Všetko sa následne odohralo presne podľa plánu, dokonca mal aj sfalšované lekárske dokumenty. Od štátu mu tak začali chodiť sociálne dávky. Aby bol jeho zdravotný stav naozaj uveriteľný, do nohy si dal pichnúť lidokain - látku, ktorá mu znecitlivela končatiny. Okrem lekárskych prehliadok absolvoval aj rehabilitačné programy. 

Polícia muža zatkla potom, čo ho dlhšiu dobu sledovala. V inom meste sa totiž pohyboval po vlastných nohách. V čase zatknutia sa vracal z dovolenky v Togu. Nič netušiaci podvodník po vystúpení z lietadla tak skončil rovno v rukách mužov zákona. 

Pozrite si zábery talianskej polície:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy