Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Omylom ukradol auto. Po rokoch hľadá majiteľku
Zdielať na

Omylom ukradol auto. Po rokoch hľadá majiteľku

Archívna reportáž

OTTAWA / Či je možné niekomu neúmyselne ukradnúť auto dokazuje príbeh Kevina Freedmana. Nastúpil do nesprávneho auta, veľmi podobného tomu, ktoré si požičal, a kľúče pasovali. Po dvadsaťjeden rokoch hľadá majiteľku.

Jedného horúceho augustového dňa v roku 1998 si Kanaďan Kevin Freeman, vtedy sedemnásťročný plavčík, požičal auto od kolegyne, aby si došiel vybaviť pokutu za parkovanie a doviezol ľadovú triešť. Zobral si kľúče s inštrukciou, že si má zobrať svetlý Ford Taurus, čo bolo v Severnej Amerike úplne bežné auto.

Freedman na parkovisku našiel odomknutý Taurus so stiahnutými oknami a v domnení, že patrí jeho kolegyni, nasadol dovnútra. Najprv nešlo naštartovať, ale potom si zapol pás a motor naskočil. "O takejto technológii som ešte nepočul, (...) nenechá vás to naštartovať, keď nemáte zapnutý pás," pomyslel si a vyrazil. Keď neskôr odchádzal z policajnej stanice, kde pokutu vybavil, nemohol sa do auta dostať. "Mal som strach, že som to auto rozbil," hovorí a spomína si, že mu vtedy pomohol jeden z policajtov, ktorí stáli vedľa. Podľa Freedmana mal policajt rovnaké auto doma a hovoril, že zamykanie je trochu náladové.

Naštartovať trvalo ďalších desať minút, a keď sa Freedman s ľadovou triešťou vrátil, ospravedlňoval sa, že auto najskôr rozbil. Kolegyňa nad tým mávla rukou. Neskôr ten deň, keď sa Freedman vrátil na zvyšok svojej smeny, však videl auto stáť tam, kde ho zaparkoval, a dostal teda strach, že ho naozaj rozbil a kolegyne nemohla odísť.

Keď sa jej ráno ospravedlňoval, vyšlo najavo, že jej autom vôbec nejazdil - že sa jednoducho dostal do iného auta. Jeho skutočná majiteľka pritom tamojšiemu personálu hlásila krádež auta chvíľu potom, čo Freedman odišiel, ale pretože si nepamätala registračnú značku, nevolala políciu. Ďalší deň bolo auto späť na svojom mieste, nič sa z neho nestratilo a nenieslo známky násilného vniknutia. Polícia sa teda prípadom nezaoberala - a Freedman, hoci sa chcel priznať, bol ticho - priatelia ho presvedčili, nech nič nehovorí, že sa nič nestalo.

Po rokoch sa ale rozhodol ísť s pravdou von a dúfa, že sa mu podarí nájsť ženu, ktorej auto si vtedy nevedomky "vypožičal". "Mohla si myslieť, že sa pomýlila, ale nerozumie tomu, ako sa to stalo. Tak dávam vedieť, že sa to skutočne stalo a že si to nevymyslela," povedal v rozhovore pre web kanadskej stanice CBC a dodáva, že by rád počul jej verziu príbehu.

Žena nechala v aute svoju 7-mesačnú dcéru, keď sa vrátila z nákupu na pumpe, auto bolo preč:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy