Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Vedci zverejnili prvú fotku čiernej diery
Zdielať na

FOTO: Vedci zverejnili prvú fotku čiernej diery

Archívne video

VESMÍR / Medzinárodný vedecký tím zverejnil vôbec prvú snímku čiernej diery nasnímaný vďaka projektu Event Horizon Telescope. Zachytáva ohnivé okolia temného stredu.

Teória o čiernych dierach existuje už dávno, no zatiaľ ju nikto nevidel, neodfotil, a predsa vedci verili, že existuje. Existenciu čiernych dier predpovedal Albert Einstein na základe svojej teórie relativity. Vedci si osvojili pojem čierna diera, aj keď vlastne dierou nie je.

"Nepredstavovali by sme si ju ako čiernu dieru, je to veľmi hmotný objekt," opisuje astrofyzik Roman Nagy. Je to vlastne čierna guľa s nepredstaviteľnou, ba až absolútnou gravitáciou, ktorá má takú silu, že pohltí nielen kamene, prach, vodu a plyny, ale aj svetlo.

"Keď sa priblíži svetlo, čierna diera ho pohltí a nič nevyžaruje," pokračuje Nagy. Preto ju nemôžeme vidieť, ani prístrojmi zachytiť. Nie je však ani nejakým tornádom, ktoré hmotu pohlcuje a na inom mieste vypľuje. "By mohol byť prepojený na nejaký paralelný vesmír, ale to je hypotéza," dodáva astrofyzik. Čo môžeme vidieť, sú len svetelné plyny okolo nej, tesne predtým ako ich pohltí. "Vďaka gravitácii čiernej diery budeme vidieť to zakrivenie," vysvetlil Nagy. Čierna diera je záhadou nielen pre vedcov, ale aj pre bežných laikov.

Zdá sa, že predstavy vedcov sa veľmi nelíšili od skutočnosti a dnes zverejnená fotografia potešila mnohých výskumníkov. Ide o čiernu dieru, ktorá sa nachádza v strede našej galaxie. Keby sa naša Zem zmenila na čiernu dieru, jej veľkosť by bola asi taká, ako ping-pongová loptička. Praktické využitie týchto poznatkov o čiernych dierach zatiaľ nie je známe, ale časom môže byť.

"Toto môže byť veľký test teórie relativity," hovorí astrofyzik. Je to vlastne čierna guľa s nepredstaviteľnou, ba až absolútnou gravitáciou, ktorá má takú silu, že pohltí nielen kamene, prach, vodu a plyny, ale aj svetlo.

Čierna diera je neviditeľným vesmírnym objektom, ktorého gravitačné pôsobenie je v určitej oblasti časopriestoru také silné, že z neho nemôže podľa väčšiny vedcov uniknúť žiadna hmota a dokonca ani svetlo - priťahuje všetko zo svojho okolia podobne ako obrovský vír. Čiernu dieru robí čiernu tzv. Horizont udalostí, čo je také miesto okolo čiernej diery, z ktorého sa už nedá dostať.

Najmenšie čierne diery vznikajú, keď určitý druh hviezdy na konci svojej existencie exploduje a zrúti sa. Podľa kvalifikovaných odhadov existuje len v Mliečnej dráhe asi 100 miliónov týchto telies. Okrem malých čiernych dier, čo sú objekty s hmotnosťami v rozmedzí zhruba desať až sto hmotností Slnka, existujú aj supermasívne čierne diery, ktorých hmotnosti ležia v rozmedzí 100 000 až niekoľko miliárd hmotností Slnka a ktoré sa nachádzajú v centrách väčšiny galaxií.

NSF

Súvisiace články

Najčítanejšie správy