Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zakladateľ WikiLeaks Assange zrejme príde o azyl
Zdielať na

Zakladateľ WikiLeaks Assange zrejme príde o azyl

LONDÝN / Juliana Assangea v priebehu niekoľkých dní a možno už len hodín vyhodia z azylu na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Na sociálnej sieti to zverejnil server Wikileaks, ktorý Assange založil. Portál sa odvoláva na vysokopostavený ekvádorský zdroj.

Krajina sa údajne na jeho odchode už dohodla s Veľkou Britániou. Ekvádorský prezident totiž obvinil Assangea z porušovania podmienok azylu, keď server zverejnil údajné nelegálne transakcie prevádzané cez firmu prezidentovho brata. Tvrdí, že sa Assange pripojil ku kampani bývalej hlavy štátu, ktorá sa snaží destabilizovať Ekvádor. Práve exprezident poskytol Assangeovi na veľvyslanectve v roku 2012 útočisko.

Austrálčan Assange sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010. On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA. Tam mu hrozí stíhanie a prísny trest za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy