Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trumpovi sa podarilo obísť kongres, Pentagon uvoľnil miliardu dolárov na výstavbu americko-mexického plota
Zdielať na

Trumpovi sa podarilo obísť kongres, Pentagon uvoľnil miliardu dolárov na výstavbu americko-mexického plota

Archívna reportáž

WASHINGTON / Pentagon schválil uvoľnenie jednej miliardy dolárov na výstavbu plota na hranici Spojených štátov amerických s Mexikom. Ide tak o prvé prostriedky, ktoré na základe vyhlásenia stavu núdze obídu kongres. Stav núdze vyhlásil americký prezident Donald Trump ešte vo februári tohto roka v dôsledku sporu s kongresom, ktorý zablokoval poskytnutie finančných prostriedkov na výstavbu hraničnej bariéry.

Americký rezort obrany uvoľnil miliardu dolárov na stavbu múru na hranici USA s Mexikom. Pôjde tak o prvé prostriedky, ktoré obídu Kongres Spojených štátov amerických a poputujú na stavbu bariéry, prisľúbenú Donaldom Trumpom vo svojej predvolebnej kampani. Konkrétne poslúžia na výstavbu 91-kilometrového úseku 5,5 metrov vysokého oplotenia. 

Ako Snemovňa reprezentantov, tak aj Senát Kongresu Spojených štátov amerických schválil rezolúciu, ktorá mala za účel zablokovať stav núdze vyhlásený prezidentom Trumpom, ten však rezolúciu následne vetoval. Na prelomenie veta by kongres potreboval získať v oboch komorách dvojtretinovú väčšinu, čo analytici nepredpokladajú. 

Stav núdze vyhlásil Trump 15. februára 2019 v súvislosti s nelegálnou migráciou na južnej hranici krajiny. Najväčšiu hrozbu pre bezpečnostné záujmy USA predstavuje podľa prezidenta zločinnosť a pašovanie drog. Kritici argumentujú tým, že ide o vykonštruovaný problém a spochybňujú dôvody pre vyhlásenie stavu núdze. 

Náklady na stavbu múru

Republikáni, ako uvádza The Washington Post, očakávajú náklady na výstavbu múru v rozmedzí 12 až 15 miliard amerických dolárov. Niektorí analytici však očakávajú náklady až do výšky 67 miliard, prípadne oveľa viac, v závislosti od nákladov rekonštrukcie už existujúceho pohraničného oplotenia, ktoré pokrýva tretinu požadovanej vzdialenosti. 

Financovanie stavby múru v takomto rozsahu odmietajú demokrati. Prezident Trump však nazýva situáciu na južných hraniciach humanitárnou a bezpečnostnou krízou a trvá na tom, že fyzická bariéra je potrebná na zastavenie kriminálnikov, ktorí prúdia o krajiny.

Pozrite si aj reakciu amerického veľvyslanca Adama Sterlinga na kritiku SNS ohľadom pripravovanej dohody o spolupráci v oblasti obrany: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy