Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Robert Mueller odovzdal spis vyšetrujúci údajnú spoluprácu medzi Ruskom a kampaňou Donalda Trumpa
Zdielať na

Robert Mueller odovzdal spis vyšetrujúci údajnú spoluprácu medzi Ruskom a kampaňou Donalda Trumpa

WASHINGTON / Špeciálny vyšetrovateľ Robert Mueller odovzdal svoju dlho očakávanú správu o údajnej spolupráci medzi Ruskom a kampaňou DOnalda Trumpa v roku 2016. Rezort spravodlivosti vyhlásil, že správa neodporúča žiadne ďalšie obvinenia. Už doteraz však boli obvinení šiesti bývalí Trumpovi spolupracovníci ako desiatky Rusov. Minister spravodlivosti William Barr teraz urobí úshrn správy a rozhodne o tom, koľko z nej bude zdielať s Kongresom.

Minister spravodlivosti Barr napísal lídrom Kongresu list, v ktorom vraví, že očakáva, že ich bude schopný informovať o kľúčových zisteniach správy už počas víkendu. Správa má objasniť všetky rozhodnutia špeciálneho vyšetrovateľa na obžalobu v priebehu ostatných 22 mesiacov, odkedy bol vymenovaný zástupcom ministra spravodlivosti Rodom Rosensteinom.

Donald Trump a iní republikáni opakovane odsúdili vyšetrovanie ako "hon na čarodejnice".

V liste pre predsedov právneho výboru Kongresu - senátorom Lindsey Graham, Dianne Feinstein a kongresmanom Jerroldovi Nadlerovi a Dougovi Collinsovi - Barr podľa portálu BBC potvrdil, že ministerstvo spravodlivosti ani raz nezasahovalo do priebehu vyšetrovania Roberta Muellera. 

"Som zástancom najväčšej možnej trasnparentnosti a budem vás informovať o stave môjho preskúmania správy," napísal Barr.

Za ostatných 22 mesiacov špeciálny vyšetrovateľ odhalil, ako ruskí agenti a operatívci údajne získali informácie o amerických voľbách, aby spustili kampaň na ovplyvňovanie Američanov, na finančnú podporu politických aktivít v USA ako aj na hacknutie emailových schránok vedenia Demokratickej strany s cieľom poškodiť kampaň Hillary Clinton.

Robert Mueller tiež vyšetroval, či sa Donald Trump dopustil marenia vyšetrovania tým, že vyhodil riaditeľa FBI Jamesa Comeyho či zavádzaním a snahou ukončiť vyšetrovanie. 

Donald Trump opakovane povedal, že nebola "žiadna kolúzia" s Ruskom a "žiadne marenie."

Prezident počas vyšetrovania odmietol dať rozhovor Muellerovmu tímu, jeho právnici však po niekoľkomesačnom vyjednávaní o podmienkach poskytli písomné vyjadrenia.

Obvinení už boli viacerí Trumpovi blízki spolupracovníci, vrátane jeho niekdajšieho osobného právnika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy