Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chráňme autorské práva, ale nie takto, volajú tisíce ľudí v uliciach
Zdielať na

Chráňme autorské práva, ale nie takto, volajú tisíce ľudí v uliciach

BERLÍN / Tisíce Nemcov protestovali proti novej európskej legislatíve o autorských právach v online svete. Článok 13 podľa nich nadmerne zasahuje do slobody na internete.

Zastavme Článok 13, zachráňme Internet - aj s takýmito transparentmi vyšli do ulíc tisíce Nemcov v Berlíne, Kolíne a Mníchove, aby vyjadrili nesúhlas so zmenami v ochrane autorských práv, ktoré Európska únia zavádza po viac ako 20. rokoch.

"Podľa mňa je doterajší zákon na ochranu autorských práv postačujúci. Nemôže byť zodpovednosťou operátorov na rôznych platformách, aby ustrážili každé porušenie zákona. Niektorí ľudia budú porušovať zákon. Toto ale povedie k tomu, že sa bude odstraňovať viac obsahu, než je nutné," myslí si Michal Pfaffinger, protestujúci.

Nová zákonná úprava vyžaduje od spoločností a služieb ako Google a Youtube, či Facebook a Instragram a iných platforiem na zdielanie obsahu, aby nainštalovali filtre na zachytávanie porušení autorského práva.

Tieto spoločnosti by po novom museli podpísať licenčné zmluvy s hudobníkmi, umelcami, spisovateľmi, vydavateľmi či novinármi, aby mohli používať ich diela v online prostredí.

Ďalší z protestujúcich, Christian Breiter, hovorí: "Nie sme proti ochrane aautorsských práv ako takej. Existujú rôzne návrhy, niektoré sú už zavedené vo svete hudby, ktoré umožnia tvorcom, aby dostali honorár za šírenie ich diel. Treba dôkladne vypracovať spôsob akým by mal fungovať filter a prípadné mazanie online materiálov."

Zákonodarcovia Únie budú o reforme hlasovať budúci utorok, 26. marca. Schválenie európsskym parlamentom je posledným krokom v procese, ktorý spustila Európska komisia pred dvoma rokmi návrhom na ochranu kultúrneho dedičstva Európy s cieľom zabezpečiť, aby vydavatelia , médiá a umelci dostali spravodlivý podiel na zisku od veľkých online spoločností. 

O tom, ako spravodlivo zmeniť ochranu autorského práva sa v európskych inštitúciách dlhodobo rokuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy