Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desaťtisíce Britov demonštrujú a žiadajú nové referendum o odchode z Európskej únie
Zdielať na

Desaťtisíce Britov demonštrujú a žiadajú nové referendum o odchode z Európskej únie

LONDÝN / Kým poslanci rokujú o tom, ako sa dostať von z prekérnej situácie, do ulíc Londýna vyšli desaťtisíce Britov, ktorí žiadajú nové referendum na tému odchodu z Únie.

Premiérka Thersea May povedala, že pokiaľ sa nenájde dostatok poslancov, ktorí by schválili jej návrh dohody o Brexite, nebude už žiadať o ďalšie hlasovanie. V tom prípade ale Spojené kráľovstvo bude musieť prísť s odlišným plánom alebo mu v apríli hrozí tvrdý odchod z Únie.

Medzičasom petícia na stránkach parlamentu, ktorá žiada o zrušenie Brexitu odstúpením od článku 50 podľa portálu BBC získala rekordných takmer 4 milióny 200 tisíc podpisov.

Pokiaľ poslanci na budúci týždeň schvália návrh premiérky May, EÚ súhlasí s odkladom termínu Brexitu do 22. mája. Ak ho neschvália a nebude predložený alternatívny plán, Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu 12. apríla.

Ľudia v uliciach Londýna v tom majú jasno: "Myslím si, že druhé všeľudové hlasovanie by nebolo úplne demokratickým riešením, pretože by kládlo otáznik nad každé minulé referendum. Som ale tu, pretože som nahnevaná a chcem ukázať, že som proti xenofóbii, rasizmu a nacionalistickej rétorike, ktorá sa valí odvšadiaľ ako osspravedlnenie Brexitu," hovorí 22-ročná študentka práva Sophie Latham.

"Mali sme toľko príležitostí, keď sme vyrastali v EÚ: slobodu cestovania, rovnakú plácu, rovnosť pohlaví a ďalšie. Budú ich mať aj naše deti?" pýta sa živnostníčka Lin Worthy. 

Nigel Farage, jeden z najvýraznejších hlasov pre Brexit, sa medzitým zúčastnil na pochode za odchod z Únie, kde v príhovore pre približne 200 podporovateľov Brexitu povedal, že demošntrujúci v Londýne "nepredstavujú väčšinu". 

Margaret Georgiadou, autorka petície proti Brexitu, povedala, že už sa jej "telefonicky trikrát vyhrážali zabitím" a musela zrušiť svoje konto na Facebooku, pretože bolo "zaplavené vulgárnymi urážkami."

Na Brexit sa pripravujú aj slovenskí zákonodarcovia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy