Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svedkyňa v Berlusconiho sexuálnej kauze je mŕtva. Vyšetrenie potvrdilo, že nešlo o náhodu
Zdielať na

Svedkyňa v Berlusconiho sexuálnej kauze je mŕtva. Vyšetrenie potvrdilo, že nešlo o náhodu

Archívna reportáž

RÍM / Úmrtie marockej modelky, ktorá bola pravidelnou účastníčkou divokých večierkov usporadúvaných bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim, sa vyšetruje ako vražda. Podľa toxikologického vyšetrenia sa našla prítomnosť zmesi rádioaktívnych látok v modelkinom tele.

Iman Fadíl (34) zomrela 1. marca. Mesiac po tom, čo ju do milánskej nemocnice previezli s veľkými bolesťami brucha. Pred smrťou svojim priateľom a svojmu právnikovi povedala, že bola otrávená. Informácie o jej skone zverejnili úrady tento piatokNemocnici si nepodarilo zistiť príčinu, prečo sa stav hospitalizovanej zhoršuje, a tak poslala vzorky do špecializovaného laboratória v meste Pavia neďaleko Milána. Výsledky prišli späť 6. marca, päť dní po smrti mladej ženy. A podľa nemenovaného zdroja poukazujú na "prítomnosť zmesi rádioaktívnych látok, ktoré nemožno bežne kúpiť", napísal denník Corriere della Sera. Výsledky pitvy nie sú dosiaľ známe.

​​Maročanka Fadíl svedčila v roku 2012 na milánskom súde v kauze, v ktorom bol z pohlavného styku s neplnoletou Maročankou Karima Mahrúg prezývanou Ruby obžalovaný expremiér Berlusconi. Fadíl vtedy podrobne popisovala, ako vyzerali párty známe ako bunga-bunga. Uviedla, že Berlusconi jej pri prvej návšteve dal obálku s dvoma tisíckami eur so slovami: "Snáď vás to neurazí." Vypovedala ďalej, že na jednom z večierkov prítomné ženy predvádzali striptíz v prevleku za mníšky. "Začali tancovať ako mníšky vo filme Sestra v akcii a potom sa vyzliekli," povedala Fadíl na súde. Na inej párty podľa nej predviedla Berlusconimu striptíz žena s maskou futbalistu Ronaldinha.

V procese, v ktorom bola Fadíl svedkyňou, nakoniec Berlusconiho odsúdili. Po odvolaní ale proces skončil v roku 2015 oslobodzujúcim rozsudkom kvôli nedostatku dôkazov. Vlani proces opätovne, v ktorom Berlusconi čelí obžalobe z podplácania svedkov v kauze známom ako Rubygate. Samotná Fadíl z prijímania úplatkov obvinená nebola, v procese ale vystupovala ako svedkyňa. Podľa talianskych médií v poslednej dobe pracovala na knihe, v ktorej líčila svoj životný príbeh. Podľa agentúry Reuters úrady po smrti modelky dostali kópiu jej rukopisu.

Portál Corriere di Sera pripomenul, že advokát Ruby Egidio Verzini, ktorý na súde vypovedal o piatich miliónoch eur, ktoré jeho klientke údajne na konto previedol právnik bývalého premiéra, podstúpil na konci januára vo Švajčiarsku asistovanú samovraždu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy