Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O Vavrincovi nemajú správy už vyše mesiaca. Nie je vylúčené, že ho zastrelili
Zdielať na

O Vavrincovi nemajú správy už vyše mesiaca. Nie je vylúčené, že ho zastrelili

VYSOKÉ TATRY / Tatranskí ochranári sú v týchto dňoch poriadne napätí. Bocian Vavrinec, ktorý mal pomocou solárnej vysielačky mapovať svoju cestu do teplých krajín, sa odmlčal. Už bol na ceste späť, keď sa spojenie s nim stratilo nad africkou Botswanou. Stať sa mohlo všeličo.

Aj keď tomu počasie nenasvedčuje, bocian Vavrinec by mal do Tatier priletieť už o niekoľko dní, no z Afriky neprichádzajú dobré správy. "Stratil sa nad Afrikou a čakáme že nám pošle nejaký údaj ak nie tak bohužiaľ," uviedla Erika Feriancová, zoologička správy TANAPu.

​Šéf ochranárov paradoxne v takomto zasneženom počasí vysvetľuje, že bociany sú už nad Tureckom. Vavrinec ale medzi nimi nie je. Ešte na jeseň mu na chrbát primontovali solárnu vysielačku a pobral sa do teplých krajín. Preletel približne 13-tisíc kilometrov. Vďaka vysielačke vedia aj to, kde strávil vianočné sviatky. 17. februára sa pobral na cestu späť domov, no už mesiac o ňom nemajú ochranári žiadne správy. "Uvedomme si, že Afrika nie je prechádza ružovou záhradou," podotkol Pavol Majko, riaditeľ správy TANAPu. 

Bocianovi sa mohlo stať všeličo. Nie je vylúčené že ho zostrelili pytliaci, alebo sa zamotal do elektrických káblov. No aj napriek tomu stále veria, že sa Vavrinec objaví.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy