Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na autosalóne v Ženeve zaujal unikátny dopravný prostriedok od Slováka
Zdielať na

Na autosalóne v Ženeve zaujal unikátny dopravný prostriedok od Slováka

ŽENEVA / Po prvý raz v takmer 90-ročnej histórii ženevského autosalónu na nej vystavuje svoju samostatnú značku aj jeden Slovák. Prišiel s konceptom, ktorý nemá medzi vozidlami svoju kategóriu a vytvoril tak úplne novú.

Okrem toho na autosalóne, ktorý otvoril brány aj pre verejnosť, môže návštevník nájsť vyše stovky noviniek a z toho viaceré opäť zo Slovenska. Je zaujímavé, že v 89-ročnej histórii autosalónu na nej vystavuje Slovák prvýkrát, a to hneď so superštvorkolkou. 

​Medzi vplyvnými a známymi značkami sa nachádza aj futuristická mašina. Celé to začalo ako detský sen Viktora Englera vyrobiť vlastné auto. Nakoniec vzniklo niečo iné. "Nezapadáme do žiadnej kategórie, tak sme si museli vytvoriť vlastnú a nazvali sme ju super quad," hovorí Viktor. 

Autom roka sa stal Jaguar I-PACE. V tesnom finále, ktoré nemalo obdobu, sa nakoniec umiestnilo na treťom mieste auto zo Slovenska. Ako jediné z prvej trojky je dostupné aj bežnému smrteľníkovi. "Reálne využiteľného aj na Slovensku, tak to nás naozaj veľmi teší," hovorí Ján Žgravčák, hovorca Kia Motors Slovakia. 

V Ženeve pútala pozornosť aj novinka modelu Peugeot z Trnavy, ktorý úspešne brázdi všetky európske cesty. "Auto je vyrábané v troch motorových verziách, čiže nielen benzín, diesel, ale prichádza aj v elektrickej verzii," komentuje Ivana Orviská, hovorkyňa firmy Peugeot Slovakia. 

Z koncernu PSA oslavuje momentálne sté výročie Citroën, čo si značka pripomenula aj troma historicky najznámejšími modelmi. V roku 1919 zrejme Francúzi netušili, koľko áut od nich sa raz bude vyrábať na Slovensku. "U nás sa predáva náš bestseller C3 a od začiatku bolo vyrobených viac ako 530 000 kusov," tvrdí František Macho, hovorca Citroën Slovakia. Aj keď sa celý autosalón niesol v duchu elektriny, pôžitkári sa ako vždy nevedeli nabažiť pri superšportiakoch, medzi ktorými nechýba viacero noviniek. 

"Na ženevský autosalón zavítalo viacero rodákov priamo z Bratislavy a jedným z nich je nový Touareg s novou silnou motorizáciou," komentuje Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. Napriek vyše stoviek noviniek chýbajú v Ženeve viaceré známe značky a vystavovatelia sa snažili prázdne miesta vyplniť.

Na autosalón v Bratislave prišlo vystavovať svoje modely rekordných 50 svetových značiek. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy