Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ani obete nečakali takýto rozsudok. Vysokého predstaviteľa cirkvi odsúdili za krytie zneužívania detí
Zdielať na

Ani obete nečakali takýto rozsudok. Vysokého predstaviteľa cirkvi odsúdili za krytie zneužívania detí

Archívna reportáž

LYON / Francúzsky súd uznal vo štvrtok vysokého predstaviteľa katolíckej cirkvi kardinála Philippeho Barbarina vinným z neoznámenia zločinu pedofílie u jedného z kňazov. K prekvapivému rozhodnutiu v tejto nasledovanejšej kauze sexuálneho zneužívania vo Francúzsku dospel súd v Lyone a Barbarinovi uložil šesťmesačný podmienečný trest odňatia slobody za to, že v období medzi júlom 2014 a júnom 2015 pedofíliu neoznámil.

Údajné obete zneužívania kňazom Bernardom Preynatom uviedli, že Barbarin a iní cirkevní predstavitelia roky kryli správanie kňaza a niektoré skutky sú tak premlčané, takže aj samotné obete očakávali oslobodenie kardinála spod obžaloby. Proti obvineniu argumentoval tiež prokurátor s tým, že neexistuje dôkaz zákonného pochybenia.

Na odsúdenie reagoval aj obhajca odsúdeného kardinála. Rozhodnutie súdu pokladá za nespravodlivé a odvolá sa voči nemu. "Pre súd bolo ťažké odolať takému tlaku," uviedol jeden z advoktov Jean-Félix Luciani. Naproti tomu predstaviteľ združenia obetí sexuálneho zneužívania La Parole Libérée verdikt uvítal ako veľké víťazstvo. Výsledok je podľa neho znamením, že obete sexuálneho zneužívania budú vypočuté.

K zneužívaniu desiatok chlapcov v 80. a 90. rokoch minulého storočia sa kňaz Preynat priznal a súdiť ho majú v samostatnom procese.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy