Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové návrhy Británie v rámci brexitu sú podľa médií proti zdravému rozumu
Zdielať na

Nové návrhy Británie v rámci brexitu sú podľa médií proti zdravému rozumu

LONDÝN/BRUSEL / Návrhy britského generálneho prokurátora Geoffreyho Coxa o zmenách v tzv. írskej poistke, ktoré predstavil Bruselu, boli podľa niekoľkých médií nezrozumiteľné a proti zdravému rozumu.

Cox vyhlásil, že ho podobné vyjadrenia prekvapujú, vzhľadom na to, že stanovisko Británie je viac ako jasné. Podľa britských printových médií reagoval aj na vyhlásenie francúzskej ministerky pre európske záležitosti Nathalie Loiseauovej, ktorá v rozhovore pre denník The Guardian povedala, že únia stále čaká na nejaký návrh z Londýna.

ČTK informuje, že podľa agentúry Reuters predstavitelia Európskej únie povedali, aby Cox prepracoval svoje návrhy a vrátil sa s nimi naspäť na prerokovanie. Obe strany sú vraj v časovej tiesni, do brexitu ostáva už len niekoľko dní a britský parlament má o tejto dohode hlasovať v utorok. Raz už podmienky odmietol práve pre spomínanú írsku poistku, ktorá je súčasťou brexitovej dohody medzi Theresou May a Bruselom, a má zabrániť vzniku prísneho režimu na hranici medzi Írskom a Severným Írskom po vystúpení Británie z únie. 

Cox údajne predstavil dva návrhy, ktoré hovorili o írskej poistke. Jeden počíta s tzv. "arbitrážnym panelom", ktorý by riešil vzájomné spory a mohol by tento režim ukončiť v prípade, ak uzná, že ani jedna zo strán nepodnikla rozumné kroky k nájdeniu alternatívneho riešenia. Zároveň by sa tento panel nemusel obracať s jednotlivými prípadmi na Súdny dvor EÚ, čo sa podľa zdrojov agentúry Reuters Bruselu nepozdáva. Druhý návrh je nová tzv. "minipoistka". Obe možnosti podľa serveru buzzfees.com únia odmietla. 

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie bez dohody desí občanov. Začínajú si zbierať zásoby liekov a potravín: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy