Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Donald Trump vyjadril znepokojenie nad informáciami o raketovej základni v Severnej Kórei
Zdielať na

Donald Trump vyjadril znepokojenie nad informáciami o raketovej základni v Severnej Kórei

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump sa vyjadril, že ak by sa potvrdili dohady o tom, že Severná Kórea obnovila výstavbu časti raketovej základne, ktorú začala likvidovať minulé leto, tak by bol nesmierne sklamaný. Táto zatiaľ neoverená informácia bola zverejnená len dva dni potom, ako sa Trump stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Informácie o obnovení raketovej základne vyplývajú zo satelitných snímkov, na ktoré odkazujú americkí a juhokórejskí experti. Spomínané fotografie by mali zachytávať stavebný ruch na danom mieste. Americká výskumná skupina 38 North naznačuje, že obnova základne s menom Sohe sa začala niekedy medzi 16. februárom a 2. marcom. "Bol by som veľmi sklamaný, keby sa to dialo," reagoval Trump na informácie. "Je to veľmi čerstvá správa, veľmi, veľmi by som sa sklamal v predsedovi Kimovi a myslím, že sa to nestane, ale uvidíme. Pozrieme sa na to, nakoniec sa to vyrieši," dodáva Donald Trump v Bielom dome.  

Demontáž objektov na raketovej základni spustili minulý rok v lete a Kim Čong-un vtedy povedal, že likvidácia tohto objektu je základným krokom k odstráneniu jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Demontáž bola neskôr pozastavená. 

​Niekoľko amerických štátov podalo žalobu na Biely dom za vyhlásenie stavu núdze: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy