Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lupiči zo základnej školy. Chlapcov (14) čaká súd
Zdielať na

Lupiči zo základnej školy. Chlapcov (14) čaká súd

PREŠOV / Traja 14-roční žiaci troch prešovských základných škôl, ktorých polícia obvinila z lúpeže, chodia naďalej do školy. Súd ich nevzal do väzby okrem iného s tým, že im nariadil podmienky. Napríklad v prípade dvoch z nich aj takú, že nesmú mať neospravedlnené hodiny. Okrem toho, že im hrozia zhoršené známky zo správania a ak ich obžalujú, čaká ich aj súd.

"Všetci by sme si mohli povedať, že sme zodpovední za takúto výchovu a za takéto správanie. Taký nejaký alibizmus, že to je mimo školy a tak ďalej môže to byť výhovorka," uviedol Miron Zelina z Katedry školskej pedagogiky a psychológie. 

​K vlámačke došlo vo večierke. Dvaja maskovaní muži vytiahli na predavačku pištoľ a pýtali si cigarety. Šesťdesiatpäťročnej žene vtedy ani nenapadlo, že by to mohli byť žiaci základnej školy.

To, čo sa stalo vo večierke až príliš nápadne pripomínalo prepad lekárne z konca januára. Opäť dvaja maskovaní vytiahli pištoľ a pýtali si tržbu. Zobrali 1500 eur a tisícku lekárničke veľkoryso nechali.

Po prepade večierky sa dvojici podozrivých dostali na stopu operatívci. Krátko na to mali v rukách aj ďalších podozrivých z lúpežného prepadu lekárne. Traja majú štrnásť a štvrtý iba 13 rokov.

"Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje trestnú sadzbu odňatia slobody na 7 až 12 rokov," informuje policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. Trinásťročný sa pre vek vyhol zodpovednosti. Ďalší traja však boli obvinení a po nociach strávených v policajnej cele putovali na súd. Väzbe sa vyhli ale zo súdu odišli s viacerými podmienkami. Dvaja Okrem iného nesmú mať neospravedlnené hodiny a jeden dostal aj zákaz konzumácie alkoholu.

Reakcia školy bola stručná. "My nemáme s tým žiakom žiaden problém, ani sme nemali," uviedol riaditeľ základnej školy Vladimír Lukáč. Po ďalších otázkach riaditeľ školy na Sibírskej ulici položil telefón. Druhý riaditeľ školy na Šrobárovej ulici sa odmietol stretnúť i keď bol v práci. Tretí na Važeckej ulici bol u lekára a sľúbil, že sa ozve neskôr. Neozval.

Viac o tom, ako školy zareagovali na to, že ich žiaci sú podozriví z toho, že lúpili so zbraňou v ruke, uviedla až hovorkyňa mesta Prešov Eva Peknušiaková: "Čo sa týka prístupu školy tak komunikujú s rodičmi iniciatívne, podnikajú kroku v zmysle zníženia známok zo správania. Školy sa postavili k situácii zodpovedne i keď skutky sa stali vo voľnom čase, kedy za žiakov nesú zodpovednosť zákonní zástupcovia." 

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy