Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spravodajské služby by mali kontrolovať majetkové pomery Putina, myslia si americké poslankyne
Zdielať na

Spravodajské služby by mali kontrolovať majetkové pomery Putina, myslia si americké poslankyne

Archívna reportáž

USA / V Snemovni reprezentantov predložili návrh zákona, na základe ktorého by si mali spravodajské služby Spojených štátov posvietiť na majetkové pomery ruského prezidenta Vladimíra Putina. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento čin označil za "rusofóbne kŕče".

Návrh zákona z dielne demokratickej poslankyne Val Demings a jej republikánskej kolegyne Elise Stefanik má podľa poslankýň za účel kontrolovať "tajné siete" Vladimíra Putina a jeho spojencov a informovať tak kongres o ich skutočných finančných aktívach. Spravodajské služby by mali začať monitorovať a preverovať ich finančné pomery. 

Poslankyne na svojich webových stránkach informujú, že "Putin a jeho spojenci chcú oslabiť demokraciu vo svete tým, že neetickými prostriedkami presadzujú svoju politickú kontrolu". 

Putinov hovorca Dmitrij Peskov túto iniciatívu označuje za jeden z "rusofóbnych kŕčov," ktoré berú v Kremli s istou dávkou humoru. "Sotva to možno brať vážne," poznamenal. 

Oficiálny výkaz o príjmoch Putina informuje, že si šéf Kremľa zarobil v rokoch 2011 až 2017 cez 56 miliónov rubľov a na troch rôznych účtoch má uložených skoro 14 miliónov rubľov. Príjmy ruskej hlavy štátu sú zložené z prezidentského platu, úrokov z bankových vkladov a vojenskej penzie, ktorú Putin poberá, keďže slúžil ako príslušník ruskej tajnej služby KGB. V Petrohrade a Moskve vlastní dva byty o veľkosti 77 a 154 štvorcových metrov a tri vozidlá. 

Ruská opozícia na čele s Alexejom Navaľným často zverejňuje údaje, ktoré oficiálne výkazy spochybňujú. Podľa opozičného politika je majetok často zapísaný na tretie osoby, aby tak ostal pred verejnosťou skrytý. Celkový majetok príbuzných Putina sa odhaduje na takmer 24 miliárd dolárov.

Pozrite si zábery zo samitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy