Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump s Kim-Čong-unom ukončili stretnutie. USA odmietli zrušiť všetky sankcie
Zdielať na

Trump s Kim-Čong-unom ukončili stretnutie. USA odmietli zrušiť všetky sankcie

HANOJ / Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim-Čong-un ukončili ich druhý samit bez dohody. Severná Kórea totiž žiadala zrušiť všetky sankcie, to USA odmietli. Podľa Bieleho domu, ktorý ukončenie stretnutia oznámil, sa Trump bude naďalej stretávať s Kim-Čong-unom.

Denuklerizácia kórejského polostrova, formálne ukončenie vojny, či zníženie sankcií voči KĽDR. Druhý deň samitu v Hanoji medzi Donaldom Trumpom a Kim Jong Unom sa začal s veľkými očakávaniami, no všetko dopadlo nakoniec inak. 

Hovorca Bieleho domu Sarah Sanders uviedla, že rokovanie Kima a Trumpa o denuklerizácii Severnej Kórei bolo konštruktívne. Na ničom sa ale nedohodli. "V túto chvíľu nebola dosiahnutá žiadna dohoda, obaja sa ale tešia na stretnutie v budúcnosti," konštatovala hovorkyňa Bieleho domu. Sporným bodom boli sankcie a kľúčové zbavenie polostrova jadrových zbraní. "Boli ochotní denuklearizovať veľkú časť územia, ktorú sme žiadali, ale v prípade, že zrušíme všetky sankcie a to nemôžeme urobiť,"  vyjadril sa Donald Trump po stretnutí Kim-Čong-unom. 

​Stretnutie skončilo okolo pol ôsmej ráno stredoeurópskeho času, teda o niečo skôr ako sa predpokladalo. Pôvodne o ôsmej malil podpísať spoločné prehlásenie, podpisová ceremónia sa ale nekonala. 

Pozrite si reportáž ako dorazil Trump na stretnutie s Kimom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy