Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V USA schválili návrh zákona o zbraniach. Senát chce Trumpovi odporúčať, aby ho stopol
Zdielať na

V USA schválili návrh zákona o zbraniach. Senát chce Trumpovi odporúčať, aby ho stopol

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americká Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona, ktorý rozširuje povinné preverovanie všetkých osôb kupujúcich zbrane, a to aj na veľtrhoch či na internete. Ide o doteraz najvýznamnejšiu legislatívu v tomto smere podporenú v Kongrese za posledných 20 rokov.

Demokratmi ovládaná Snemovňa návrh schválila v pomere hlasov 240 ku 190. Je ale nepravdepodobné, že prejde aj Senátom, ktorému dominujú republikáni. Na to, aby sa návrh stal zákonom, je navyše potrebný aj podpis republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.

V USA sa o väčšej kontrole zbraní začalo hovoriť po minuloročnom masakre na strednej škole vo floridskom Parklande. O život tam prišlo 17 ľudí. Na demonštráciách potom sprísnenie zákonov o predaji zbraní požadovali státisíce ľudí. 

Pozrite si archívnu reportáž o útoku na floridskej škole. 

Nová legislatíva získala podporu Snemovne reprezentantov, narazí ale pravdepodobne na odpor v Senáte. Biely dom v pondelok uviedol, že poradcovia doručia prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby v prípade schválenia zákon nepodpisoval. 

Podľa demokratov nový zákon upravuje nedostatky staršieho nariadenia, ktoré napríklad nevyžaduje kontroly v rámci systému záujemcov o kúpu zbrane pri nákupoch mimo licencovaných obchodníkov. "Zločinci alebo vážne psychicky chorí ľudia by zbrane mať nemali," uviedol demokratický zákonodarca Mike Thompson, ktorý už dlhodobo bojuje rozšírenie kontroly kupcov. Kritici nového nariadenia tvrdia, že ani rozšírené kontroly pravdepodobne nezabránili páchateľom nedávnych útokov, aby zbrane získali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy