Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Geniálny eko-nápad. V krajine, kde takmer nie sú kopce, vymysleli spôsob, ako si zalyžovať
Zdielať na

Geniálny eko-nápad. V krajine, kde takmer nie sú kopce, vymysleli spôsob, ako si zalyžovať

KODAŇ / Aj v krajine, kde nie sú skoro žiadne kopce, si môžete dobre zalyžovať. Postarali sa o to aktivisti, ktorí takto vyriešili aj problém s odpadom. V centre dánskeho hlavného mesta Kodaň postavili lyžiarsky svah, ktorého základom je mestský odpad.

Lyžiari z Kodane nemusia jazdiť ďaleko, aby si vychutnali svoj obľúbený šport. Hoci im pod lyžami miesto bieleho snehu vŕzga špeciálny plastový povrch, radosť z pohybu si vychutnávajú priamo v meste. "Je to skvelý zážitok. Inak by sme museli za lyžovaním cestovať až 10 hodín, takto si to užívame 10 minút od domu," povedal jeden z návštevníkov Pelle Hansen.  

Umelý svah v centre metropoly teší nielen lyžiarov, ale aj ekológov. Zjazdovku totiž postavili na streche budovy, kde spracovávajú odpad. A práve smeti sú podkladovým materiálom pre tento kopec.

Futuristickú stavbu navrhol dánsky architekt, ktorý chcel prispieť k snahe mesta stať sa bezodpadovou veľmocou. V stavbe vytvorili aj spaľovňu odpadu, pomocou ktorej chcú dodávať energiu do celej Kodane.

Lyžiara (57) musel zachraňovať zo svahu vrtuľník. Pred osudným pádom sa mal zraziť s inou lyžiarkou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy