Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lov na Slovákov v zahraničí bol úspešný. Viacerí sa rozhodli vrátiť domov
Zdielať na

Lov na Slovákov v zahraničí bol úspešný. Viacerí sa rozhodli vrátiť domov

LONDÝN / Misia Londýn bola úspešná. Pred troma týždňami sa totiž na našom veľvyslanectve v hlavnom meste Veľkej Británie stretli zástupcovia IT firiem so Slovákmi pôsobiacimi v Spojenom kráľovstve, aby ich zlanárili na návrat domov. Na akciu pod záštitou vicepremiéra pre informatizáciu šli s malou dušičkou. Teraz to však vyzerá tak, že viacerí Slováci žijúci v Anglicku sa vrátia na Slovensko.

Hojná účasť na akcii Work in Slovakia - Good idea prekvapila aj organizátorov. V Londýne sa stretlo skoro dvesto Slovákov, z toho väčšina počítačových expertov. Rovno na mieste absolvovali pracovné pohovory, takže nešlo len o zdvorilostné stretnutie. Mnohí totiž riešia pred brexitom dilemu či ostať alebo sa vrátiť. Slovensko im hovorí - poďte späť. Platy na Slovensku v tomto sektore rastú a životné náklady doma sú nižšie. Keď sa k tomu pridá brexit a to, že sú vzdialení odsvojich najbližších, vzniká z toho pozitívna situácia pre Slovensko.

​Po troch týždňoch od podujatia už je možné vidieť, či sa podarilo naplniť očakávania firiem, ktoré sa na akcii zúčastnili. Podľa organizátorov podujatia áno. "Rokovania prebiehajú približne s 25 ľuďmi," uviedol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. Z vyše sto itéčkárov, ktorí prišli na veľvyslanectvo v Londýne, to nie je zlá bilancia. Nie všetci, ktorí sa asi naozaj vrátia domov pritom boli priamo na akcii. "Firmy vedú rozhovory aj s ďalšími piatimi, ktorí sa podujatia nezúčastnili," informoval Mário Lelovský, viceprezident RÚZ. Aj napriek pomerne úspešnému "lovu", Slovensko návrat nespasí. Doma chýba až 20-tisíc počítačových expertov. "Už jeden navrátený človek je dobrým signálom," takto to vidí vicepremiér Raši a aj preto sa pravdepodobne v zahraničných náboroch bude pokračovať. "Chceme ísť ešte do Írska, ale aj do Nemecka alebo Rakúska," doda Dušan Matulay, riaditeľ pre ekonomickú spoluprácu na MZV. 

Akcia v Londýne teda nebola posledná a nemá to končiť v IT sektore. "Okrem IT, určite potrebujeme ľudí do služieb a zdravotníctva," objasnil Dušan Matulay. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy