Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Manželský pár dostal najesť až po 5 dňoch. Maďarské úrady ich údajne nechali hladovať
Zdielať na

Manželský pár dostal najesť až po 5 dňoch. Maďarské úrady ich údajne nechali hladovať

BUDAPEŠŤ / Maďarské úrady údajne nechali hladovať žiadateľov o azyl z Iraku, ktorí prebývajú v tranzitnej zóne na hranici so Srbskom. Až na nariadenie Európskeho súdu pre ľudské práva dostal manželský pár vo štvrtok, po piatich dňoch, najesť.

Tri deti manželov dostávali najesť ako obvykle a ich rodičia sa živili zvyškami, ktoré po nich zostali. Helsinský výbor takéto konanie zo strany maďarských úradov považuje za mučenie. Podľa agentúry MTI išlo o členov rodiny, ktorých žiadosti o azyl maďarské úrady zamietli.

Rovnaký prípad sa stal už vlani v auguste, keď nedostávalo najesť osem žiadateľov o azyl z Afganistanu a Sýrie. Išlo o migrantov, ktorých žiadosť o azyl maďarské úrady v prvej inštancii zamietli a ktorí sa proti tomu odvolali. Odopretie potravín je podľa ochrancov ľudských práv malo prinútiť k odchodu z krajiny ešte pred tým, než v Maďarsku skončí odvolacie konanie.

Tranzitné zóny na prechodoch Röszke a Tompa sú jediné zariadenia, kde môžu ľudia žiadať v Maďarsku o udelenie azylu. Fungujú ako uzavreté tábory priamo pri hraniciach, ktoré možno opustiť dverami len priamo do Srbska. Z pohľadu maďarskej vlády sú v týchto zariadeniach dobrovoľne. Ak sa z nich migranti do Srbska vrátia, prídu v Maďarsku o štatút žiadateľa o azyl, pretože vláda v Budapešti považuje Srbsko za bezpečnú krajinu.

Konzervatívna vláda maďarského premiéra Viktora Orbána vedie tvrdú politiku namierenú proti migrantom a utečencom, za čo ju kritizujú ľudskoprávne organizácie, Európska únia a aj OSN.

Migranti, ktorí žiadajú o azyl v USA nie sú v jednoduchej situácie. O azyl tam totiž môžu žiadať len obyvatelia susedných štátov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy