Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výroba najväčšieho lietadla na svete končí. Tisícky pracovných miest je ohrozených
Zdielať na

Výroba najväčšieho lietadla na svete končí. Tisícky pracovných miest je ohrozených

TOULOUSE / Európsky gigant Airbus oznámil koniec výroby najväčšieho dopravného lietadla na svete A380. Stroj s prezývkou Superjumbo mal konkurovať legendárnemu Boeingu 747. Pre nedostatočný záujem však dáva firma prednosť menším modelom.

Výrobu stroja ukončí v roku 2021 pre nedostatočný záujem zákazníkov. K tomuto kroku výrobcu prinútila spoločnosť Emirates, ktorá znížila objednávku strojov na 123 z pôvodne dohodnutých 162 kusov. Emirates so sídlom v Dubaji bol najväčším odberateľom tohto typu lietadiel.

Airbus ešte začiatkom minulého roka oznámil, že výroba lietadiel A380 môže pokračovať len vďaka kontraktu s Emirates. V tom čase spoločnosť označila firmu Emirates za jediného zákazníka, ktorý dokáže v horizonte 8 až 10 rokov garantovať odber aspoň šesť strojov ročne, čo je minimálna úroveň, pri ktorej je ich výroba ešte udržateľná.

Dvojposchodové lietadlo A380 v čase uvedenia na trh pred zhruba dekádou na seba stiahlo celosvetovú pozornosť, projekt však dlhodobo čelil pochybnostiam o rentabilite. Koniec výroby dvojposchodového stroja môže ovplyvniť vyše 3000 pracovných miest. O situácii bude firma rokovať s odbormi.

Pozrite si reportáž o páde lietadla, za ktorý mohol omyl pilota:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy