Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Túžil po povýšení, a tak si vymýšľal pokuty. Policajt sa teraz postavil pred súd
Zdielať na

Túžil po povýšení, a tak si vymýšľal pokuty. Policajt sa teraz postavil pred súd

BANSKÁ BYSTRICA / Ukladal fiktívne pokuty, len aby mal dobré hodnotenie. Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici teraz policajtovi z oddelenia železničnej polície v Lučenci potvrdil trest, ktorý mu uložil Okresný súd. Prokurátor jeho konanie kvalifikoval ako pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Trest 3 roky odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu na dva roky s probačným dohľadom potvrdil vo štvrtok odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 39-ročného policajta Rastislava Kurajského z Lovinobane. Ako príslušník oddelenia železničnej polície v Lučenci opakovane zneužil právomoc verejného činiteľa, pretože ukladal fiktívne pokuty za priestupky len preto, aby mal dobré hodnotenie. To sa nakoniec odrazilo v jeho mimoriadnom povýšení do hodnosti nadpráporčíka.

Prokurátor jeho konanie kvalifikoval ako pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. V roku 2015 si nepochopiteľne vymyslel a zaevidoval 18 pokút. Reálnu sumu rozdelil na menšie 10 až 20 eurové bloky a pokuty napísal na falošných priestupcov.

Robil to tak, že občanovi, ktorý spáchal priestupok, uložil pokutu a dal mu blok. Peniaze zinkasoval aj ich odviedol, ale časť blokov využil na „uloženie pokuty“ občanom, ktorí nič nespáchali a o „pokute“ ani nevedeli. Následne nevinných fiktívne „pokutovaných“ občanov Kurajský zaviedol do systému evidencie priestupkov a spôsobil im problémy. Tým osemnástim poškodeným sa po odhalení Kurajského konania polícia ospravedlnila a zo systému priestupkov ich vymazala. Policajt z fiktívnych pokút nemal žiaden finančný prospech, iba dobrý pocit, že záznam zo služby „nebol prázdny“ a mal pozitívne hodnotenie. Kauza sa prevalila po tom, ako na neho poukázali jeho kolegovia.

Kurajský pracoval na železničnom oddelení polície viac ako rok. Príslušníkom PZ sa stal v októbri 2002. Začínal na hraničnom priechode v Šiatorskej Bukovinke, potom bol v Žiari nad Hronom a odtiaľ sa dostal na Okresné oddelenie PZ v Lučenci.

Policajta za „fiktívne“ pokuty uznal Okresný súd v Lučenci za vinného a uložil mu podmienečný trest tri roky s dvojročným probačným dohľadom. Mohol mu uložiť trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov, ale vymeral podmienku, pretože Kurajský viedol usporiadaný život, doteraz nebol trestaný a ku skutku sa priznal. Zavážilo i kladné hodnotenie z pracoviska.

Proti verdiktu prvostupňového súd sa Kurajský odvolal s tým, že odvolací senát by mohol vec odstúpiť na priestupkové konanie. Krajský senát však jeho návrh zamietol a rozsudok Okresného súdu v Lučenci potvrdil. Predseda senátu poukázal na logo polície „Pomáhať a chrániť“, ktoré sa Kurajskému nedarilo veľmi napĺňať. Jeho konanie označil za veľmi závažné, pretože ním poškodil väčšie množstvo ľudí a privodil si lepšie hodnotenie. Po rozhodnutí odvolacieho súdu s Kurajským polícia ukončí služobný pomer. Na odvolacie konanie prišiel Kurajský ešte v rovnošate príslušníka Policajného zboru.

Policajt, ktorý velil policajnej akcii údajne zneužil svoje právomoci. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy