Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Potravinári a farmári rokovali na ministerstve. Riešili pozemkovú úpravu aj štrajk
Zdielať na

Potravinári a farmári rokovali na ministerstve. Riešili pozemkovú úpravu aj štrajk

BRATISLAVA / Jedným z najdôležitejších bodov dnešného rokovania Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv na ministerstve pôdohospodárstva bola pozemková úprava. Nielenže na ňu čaká niekoľko tisíc katastrov, ale celý proces komplikujú aj dedičské konania. Vrámci nich sa totiž pozemky drobia na ďalšie a ďalšie.

​Vlastníctvo a dedenie pôdy. To je téma, ktorou sa bude zaoberať aj vláda Slovenskej republiky. Naznačil to premiér Peter Pellegrini, ktorý sa zúčastnil na rokovaní ministerky pôdohospodárstva a zástupcov poľnohospodárskych samospráv. "Vláda príjme zásadný dokument, ktorý sa bude týkať pozemkových úprav, takzvané komasácie pôdy." 

O akom množstve peňazí je reč a ako dlho to potrvá, si zatiaľ nikto netrúfa povedať. Počítať sa ale budú milióny a dlhé roky. "Máme len 427 katastrof, ktoré sú zapísané po pozemkových úpravách a máme tritisíc katastrov, kde neprešli pozemkové úpravy," hovorí ministerka Matečná. 

A za posledných 8 rokov sa navyše žiadne neudiali. Na čo upozornili aj predstavitelia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv. "V dnešnej dobe je podľa môjho názoru najväčší problém to, že nie je jasné, kto sa má o tú pôdu starať," poukázal predseda zväzu Ján Jelen.

V otázke blížiaceho sa štrajku farmárov tak Pellegrini, ako aj ministerka Gabriela Matečná, vyjadrili jednoznačné stanovisko. "Pre mňa je osobne šokujúce to zistenie, že hlavný organizátor, ktorý financoval aj predchádzajúci protest, je so svojim bratrancom zapletený do vydierania, nedovoleného ozbrojovania a ilegálneho nákupu výbušnín," uviedla Matečná. ​

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy